Häxprocesserna i Salem

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Häxprocesserna i Salem
En rad förhör och åtalsdomar mot personer anklagade för trolldom i koloniala Massachusetts Redigera
Witchcraft at Salem Village.jpg
Trolldomsprocess Redigera
PlatsDanvers; Salem; Ipswich, Massachusetts; Andover, Massachusetts Redigera
Koor­di­na­ter42°31′5″N 70°54′32″W Redigera
Start­da­tumfebruari 1692 Redigera
Slutdatummaj 1693 Redigera
Antal döda25 Redigera

Häxprocessen i Salem (engelska: Salem witch trials) utspelades 16921693[1] i den då engelska besittningen Massachusetts i Nordamerika. I en puritansk enklav utspelades en häxprocess som kom att kosta åtminstone 25 människor livet, och ytterligare ett tjugotal fängslades.

Enklaven var under stor ekonomisk press och hotades av fientliga indianer. Anklagelser framfördes från framförallt två flickor - Abigail Williams och Betty Parris (9 respektive 11 år) om att flera bybor besatt dem och därför var skyldiga till häxeri. Åtskilliga andra flickor i byn instämde i anklagelserna och tre kvinnor utpekades - en tiggare (Sarah Good), en äldre kvinna som hatades av några av de anklagande (Sarah Osborn) och en indiansk slav (Tituba). De skrämda och pressade byborna trodde på anklagelserna och ställde de anklagade inför ultimatum att antingen erkänna brottet eller avrättas genom hängning.

En längre tid förflöt utan att ordentliga rättegångar kunde hållas, eftersom området saknade ordentlig myndighet. En guvernör anlände och instiftade en särskild förhörsdomstol - vid det laget satt uppemot 80 personer i fängelse i väntan på rättegång, Sarah Osborn hade dött i fängelse och Sarah Good hade förlorat ett barn i havandeskap i fängelset.

Domstolen höll förhör en gång i månaden. Bara vid ett tillfälle tog angivarna tillbaka anklagelserna. Åtminstone två kvinnor fick uppskov på grund av graviditet. Samtliga fall där förhör fortskred och dom avkunnades resulterade i fällande domar - ingen friades. De som förklarade sig skyldiga och angav medbrottslingar kunde klara sig undan dödsdomen. Vid fyra tillfällen hölls också avrättningar, och sammanlagt 19 hängdes. En man - Giles Corey, en 80-årig bonde - som vägrade förklara sig skyldig eller icke skyldig dömdes i stället att krossas under en last av stenar.

Många flydde undan arrestering och angivelser, och traktens ekonomi blev snart lidande. Under hotet om ökade fientligheter från indianstammar i närheten insåg befolkningen till slut att någonting inte stod rätt till.

I en skrift kallad Cases of Conscience Concerning Evil Spirits ("Samvetsfrågor angående onda andar") framförde Increase Mather att "It were better that Ten Suspected Witches should escape, than that the Innocent Person should be Condemned" (Bättre om tio misstänkta häxor undkom, än att den oskyldige dömes), en formulering som kan sägas återspeglas i den amerikanska författningen och USA:s juridiska system.

Häxjakten var en så stor händelse att den kom att betyda slutet för mycket av det puritanska inflytandet i styrelsen av New England.

Arthur Miller har skildrat processerna i pjäsen The Crucible (Häxjakten).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars Thomas (20 augusti 2010). ”Häxor och häxeri” (på svenska). Världens historia. http://varldenshistoria.se/samhalle/religionshistoria/haxor-och-haxeri. Läst 27 oktober 2017.