Johan Rheborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johan Rheborg
Johan Rheborg, 2015.
Johan Rheborg, 2015.
FödelsenamnCarl Johan Rheborg
Född5 juni 1963 (59 år)
Täby, Stockholms län
MediumKomiker, skådespelare, manusförfattare
NationalitetSverige Sverige
År som aktiv1986–
Genre(r)Sketchkomik, karaktärskomik, situationskomik, stand-up
ÄmnesområdenAggressivitet, relationer
Influerad avSteve Martin, Chevy Chase
MakaKristina Rheborg
Betydande rollerPercy Nilegård och Farbror Barbro i Killinggängets TV-produktioner
Alexander Engberg i Känd från TV
Örjan Lax i Hjälp!
Kenny Starfighter i Kenny Starfighter
Fredrik Schiller i Solsidan
Morran i Morran och Tobias
WebbplatsHome of Johan Rheborg
IMDb

Carl Johan Rheborg, född 5 juni 1963 i Täby, Stockholms län, är en svensk komiker, skådespelare, manusförfattare samt medlem i humorgruppen Killinggänget.[1] Han är inte utbildad skådespelare utan har en juristexamen (jur. kand.) från Stockholms universitet.[2] Innan Rheborg slog igenom som komiker och skådespelare var han aktiv inom reklambranschen.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Rheborgs karriär som komiker började i Killinggänget då han ofta skrev manus tillsammans med Jonas Inde eller ensam. Där slog han igenom som bland annat den dryga och oansvariga affärsmannen Percy Nilegård som syntes i krogshowen I manegen med Glenn Killing, filmen Torsk på Tallinn, tv-serien NileCity 105,6 och många andra produktioner.

Utöver Percy Nilegård spelar han ofta karaktärer som har ett hett temperament eller som förefaller trevliga men som lätt faller över kanten, som exempelvis Kaminmannen i Percy tårar, den aggressiva och temperamentsfulle Örjan Lax i Hjälp! och ensamseglaren Jan Linette från Spermaharen. I filmen Torsk på Tallinn spelade han bland annat en av deltagarna – universitetsstudenten Magnus - som hela tiden blev full och som vägrade tro på de inspelade scener som visades.

Rheborg har medverkat i en rad olika filmer, tv-serier och teaterföreställningar, bland andra TV4:s tv-serie Hjälp! (2007–) och serien Parlamentet (1999–) på samma kanal. Bland dagens ungdomar är han känd för sin huvudroll Kenny Starfighter i tv-serien på SVT 1 med samma namn.[källa behövs] Kenny Starfighter kom upp som film på bio våren 2009 med namnet Kenny Begins. Dessutom är han aktiv på humorklubben Norra Brunn. Somrarna 2004 och 2005 turnerade han med bland andra Robert Gustafsson runt Sverige i ett stort cirkustält i showproduktionerna Tältprojektet, även visade på TV 4.

Bland de olika teatrarna Rheborg spelat i finns musikalerna Little Shop of HorrorsChinateatern och Singin' in the RainOscarsteatern. Han har även medverkat i olika draman, till exempel Gifta vänner, Nattpromenad och MellanrumStockholms stadsteater. Under hösten 2009 spelade Rheborg på Dramaten tillsammans med de övriga medlemmarna i Killinggänget i föreställningen Drömmen om Herrön.

År 2006 var han sommarpratare i Sveriges Radio P1.[3] Han medverkade i säsong 6 av SVT-programmet Stjärnorna på slottet 2011–2012.

Andra framgångar är TV-serien Solsidan (2011-2021) där han spelar en förmögen, framgångsrik men självupptagen och nojig familjefar i det förnäma bostadsområdet Solsidan (med andra skådespelare såsom Felix Herngren, Mia Skäringer m.fl.); samt Morran & Tobias där han spelar den galna, likgiltiga mamman i en mor-och-vuxen-son-duo, tillsammans med sin kollega från Killinggänget Robert Gustafsson.

Roll i Killinggänget[redigera | redigera wikitext]

I Killinggängets första tv-produktion I manegen med Glenn Killing dök Johan Rheborg upp i olika sketcher med sin rollfigur Percy Nilegård. Ett fåtal gånger medverkade han även som de olika gäster som intervjuades av Glenn Killing (Henrik Schyffert).

I NileCity 105,6 spelade Rheborg en av huvudrollerna, Percy Nilegård igen, som också återkom som huvudperson till seriens uppföljare, Percy Tårar. Där hade han ytterligare en rollfigur – Kaminmannen, som är besatt av att elda upp varenda sak i huset, i sin kamin.

Av alla de rollfigurer som Rheborg spelat är alltså Percy Nilegård den som återkommit i andra tv-produktioner av Killinggänget. Senast man fick se Percy var i showen Glenn Killing på Grand.

Kända rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Percy Nilegård[redigera | redigera wikitext]

Percy Nilegård var ägaren av radiostationen NileCity och en affärsman, kulturstrateg med mera. Han vill alltid framstå som en vinnare men oftast brukar det inte gå så bra. I Torsk på Tallinn så intervjuas Percy bland massor av lådor, kartonger och liknande – stationen NileCity har gått i konkurs. I Percy Tårar brukar Percy ibland gå på terapi hos psykologen doktor Laban.

Farbror Barbro[redigera | redigera wikitext]

Farbror Barbro var en rollfigur i TV-serien NileCity 105,6, med obestämt kön, burrigt hår, runda glasögon och klädd i Birkenstocksandaler och röd velouroverall. Farbror Barbro hade rollen som radioterapeut och tog emot samtal från oroliga barn och tonåringar i direktsändning. Istället för att lyssna på deras problem så var Farbror Barbro fixerad vid deras stereoanläggningar och gav råd om hur de skulle göra med dessa. Rollfiguren hade tidigare jobbat som kurator på en högstadieskola i en Stockholmsförort och fått avföring från eleverna hemskickad i posten. Farbror Barbro förekom även i Killinggängets show Glenn Killing på Grand, där Farbror Barbro då fått nytt jobb som lärare. Farbror Barbros vanligast förekommande repliker var: "Det finns inga genvägar fram till det perfekta ljudet, dårå", samt "Kram på dä!".

Kenny Starfighter[redigera | redigera wikitext]

Kenny Starfighter var en rollfigur som från början gjordes i en enda seriestrip som Rheborg såg. Han tyckte att figuren var rolig och en TV-serie gjordes om den korkade rymdhjälten. År 2009 gjordes filmen Kenny Begins om tiden innan han blev superhjälte.

Örjan Lax[redigera | redigera wikitext]

I Hjälp! spelade Rheborg den temperamentsfulle Örjan Lax. Han har kort stubin och bär på väldigt mycket aggressioner. Han försöker ta tag i sina problem genom att gå till psykologen Jeanette. Hans mål var till en början att bli snäll och glad som Thore Skogman men efter ett års terapi hade det inte blivit någon skillnad och Jeanette tyckte att han istället bara skulle satsa på att bli lite snällare.

Fredrik Schiller[redigera | redigera wikitext]

I Solsidan spelar Rheborg Fredrik Schiller, en neurotisk, otaktisk och pryltokig man.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Johan Rheborg är gift med Kristina Rheborg och tillsammans har de två döttrar.

Filmer och TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Teaterroller (urval)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1995 Billy Ball
Prästen
Denton
Martin
Little shop of horrors
Alan Menken och Howard Ashman
Thomas Ryberger Chinateatern
1997 Kyparen Hotelliggaren
Ray Cooney
Bo Hermansson Chinateatern[5]
2000 Bash
Stockholms Stadsteater
2002 Rhapsody in Rock Turné
Jens Gifta vänner
Donald Margulies
Sara Cronberg Stockholms stadsteater
2003 Rhapsody in Rock Turné
2004 Tältprojektet Turné
Peter Johansson Hur tänker hon?
Robert Dubac
Tomas Alfredson Lisebergsteatern/
Rival/
Chinateatern/
Cirkus, Stockholm[6]
2005 Han Nattpromenad
Jonas Karlsson
Emma Bucht Stockholms stadsteater
Tältprojektet Turné
2006 Rhapsody in Rock
Roscoe Dexter Singin' in the rain
Betty Comden, Adolph Green, Arthur Freed och Nacio Herb Brown
Bo Hermansson Oscarsteatern[7]
2007 Hur tänker hon?
Chinateatern
2008 Medverkande UgglaRheborgUlveson, revy
Hans Marklund
Hans Marklund Cirkus, Stockholm[8]
2009 Killinggänget på Dramaten
Dramaten
2011 Max Riktiga män
Scott Rankin och Glynn Nicholas
Emma Bucht Maximteatern
2012 Tom Treater
Alan Ayckbourn
Emma Bucht Intiman
2013 Lonny Rock of Ages
Chris D'Arienzo
Anders Albien Chinateatern
2015 Majoren Ladykillers
Graham Linehan
Emma Bucht Oscarsteatern[9]
2016 Cheech Bullets over Broadway
Woody Allen
Emma Bucht Göta Lejon[10]
2019 Markus Art
Yasmina Reza
Edward af Sillén Rival

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]