Hans Bergström (journalist)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För liknande namn, se Hans Bergström.
Hans Bergström
Född13 maj 1948[1] (74 år)
Ambjörby i Norra Ny församling, Torsby kommun, Värmland
MedborgarskapSverige[1]
Utbildad vidHarvard University
Stanforduniversitetet
Karlstads universitet Arbcom ru editing.svg
SysselsättningJournalist, statsvetare
Befattning
Chefredaktör, Nerikes Allehanda (1980–1985)
Chefredaktör, Dagens Nyheter (1995–2000)
Chefredaktör, Dagens Nyheter (2001–2003)
ArbetsgivareGöteborgs universitet
MakaBarbara Bergström
(g. 2001–)
Redigera Wikidata

Nils Hans Ingemar Bergström, född 13 maj 1948 i Ambjörby i Norra Ny församling, Torsby kommun, Värmland, är en svensk-amerikansk statsvetare och journalist. Han var chefredaktör på Nerikes Allehanda 1980-1985, och 1995-2000 och 2001-2003 på Dagens Nyheter, där han senare var verksam som fristående kolumnist. Han är bosatt i USA och numera även amerikansk medborgare. Han är gift med friskoleentreprenören Barbara Bergström.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Bergström är uppvuxen i nuvarande Torsby kommun och har i politik och journalistik byggt på de folkrörelsepräglade värderingar som fanns inom svensk arbetarrörelse och svensk liberalism. Hans far var socialdemokratisk kommunpolitiker och nykterhetsman samt lokalredaktör för Värmlands Folkblad. Han påbörjade högskolestudier vid högskolan i Karlstad, där han också utsågs till Årets alumn 2006.

Engagemang i Folkpartiets ungdomsförbund[redigera | redigera wikitext]

Under slutet av 1960-talet och i början på 1970-talet var Bergström engagerad i Folkpartiets ungdomsförbund, som då var splittrat i två falanger. Den ena, ledd av Lars Leijonborg, stod för en traditionell liberal linje med marknadsekonomi, sociala reformer och stöd för de västliga demokratierna som hörnpelare. Den andra falangen, som leddes av Per Gahrton, stod för en radikal omdaning av samhället i socialistisk[källa behövs] riktning, en radikal kritik av USA och Västerlandet i allmänhet och ett starkt engagemang för tredje världens befrielserörelser. Bergström var en av de ledande i den senare falangen och hade ett nära samarbete med Gahrton.

Journalistik och opinionsbildning[redigera | redigera wikitext]

Bergström var i ungdomen verksam som nära medarbetare till några av Folkpartiets partiledare, och framför allt till Gunnar Helén, som var hans mentor och öppnade vägen för honom till journalistiken via Nerikes Allehanda.

Bergström framträdde som chefredaktör som en ledande företrädare för kvalitetsjournalistik i dagspressen, och förordade också en förstärkning av vetenskapsjournalistiken.

Hans ståndpunkter som politisk skribent har ofta varit omstridda. Dessa avser bland annat hans efter nutida svenska förhållanden proamerikanska profil och att han brukat hävda att den svenska debatten är antiamerikansk – uppfattningar som står i stark kontrast till hans ungdoms uttalanden. I sitt bidrag till En liberal utrikessyn lyfte han Maos Kina till skyarna.[2] Kontroversiellt har också varit hans starka plädering för en kunskapsinriktad skola med tydligt ledarskap. På DN tog han initiativ till priset "Årets skolledare", för att lyfta fram förebilder för bättre ledarskap i skolan.

Bergström har engagerat sig starkt i frågor kring forskningens villkor i Sverige, framförallt på det medicinska området, där han var den drivande opinionskraften bakom Sveriges liberala regler för stamcellsforskning. Han var från november 2006 medlem i regeringens "globaliseringsråd", som hade till uppgift att bistå Sverige i att anpassa sig till globaliseringen.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

I sin vetenskapliga produktion har Hans Bergström varit inriktad på frågor kring regerandets villkor, däribland med doktorsavhandlingen Rivstart (Tiden förlag, 1987) och boken Vem leder Sverige mot framtiden? (SNS förlag, 2006). Ett annat stort fält har varit mediernas samhällsroll och medielogikens inverkan på samhällsklimatet. Under ett forskningsår på Stanford och Harvard 2000 och 2001 skrev han studien Age in the Press (Shorenstein Center, Harvard, 2001). Han utsågs år 2000 till docent vid Göteborgs universitets samhällsvetenskapliga fakultet.

Bergström invaldes 2002 som ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sveriges befolkning 2000, Sveriges Släktforskarförbund, 2020, omnämnd som: Bergström, Nils Hans Ingemar, läst: 23 februari 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ "Myterna om Kina" i Lagerkvist, Magnus (red.): En liberal utrikessyn, Stockholm 1970, Aldus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Joachim Berner
Dagens Nyheters utgivare
2001–2003
Efterträdare:
Jan Wifstrand