Hedbergs malmgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hedbergs malmgård är en av Stockholms kvarvarande malmgårdar som ligger vid Kvastmakarbacken 3 på östra Södermalm. Byggnaden är blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen har "synnerligen höga kulturhistoriska värden" motsvarande fordringarna för byggnadsminnen.[1]

Området kring Kvastmakarbacken har kvar sin 1700-talskaraktär med små faluröda stugor och höga plåtskorstenar. Det är numera ett så kallat reservatsområde med ett antal fastigheter som är kulturhistorisk särskild värdefulla. Husen ägs och förvaltas av AB Stadsholmen.

Ett av husen i reservatsområdet är Hedbergs malmgård, som utfördes 1711 av faktorn Hans Westman. Han sålde egendomen 1721 till handelsmannen Daniel Hedberg som kompletterade 1726 med ytterligare byggnader. Gården hade "…en stor och vidlyftig trädgård med åtskilliga fruktträd". Här fanns stall, fårhus, två lusthus och drivhus. Släkten Hedberg ägde malmgården ända till 1787 och det är deras namn som gården har behållit.

Under många år ägdes malmgården av olika trädgårdsmästare, även när Stockholms stad köpte egendomen år 1900. I samband med upprustningen av bebyggelsen längs Kvastmakarbacken på 1950-talet minskades den stora trädgården. När huset byggdes om och moderniserades på 1980-talet hade det stått oförändrat i mer än 200 år.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stadsmuseets kulturklassificering, interaktiv karta.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]