Björns trädgård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björns trädgård och malmgården, 2012.
Västra delen av Björns trädgård. I fonden syns bostadshuset "Söderslottet" och till höger malmgården, 2014.

Björns trädgård är en liten park vid GötgatanSödermalm i Stockholm, i anslutning till Medborgarplatsen. Ovanför trädgården ligger Stockholms moské och det stora bostadshuset "Söderslottet". Den äldre byggnad som finns i parken idag är resterna av Björns malmgård med anor från 1600-talet. Vissa delar av kvarteret Björns Trädgård påminner idag fortfarande om mönsterträdgården som fanns här.

Björns malmgård[redigera | redigera wikitext]

På 1640-talet blev Hans Weyler ägare till tomten som numera kalls Björns trädgård. Egendomen övertogs av Kristian Osthoff som lät uppföra den nuvarande byggnaden, till en början fanns bara undervåningen. Nästa ägare, trädgårdsmästareåldermannen Fredrik Holmgren, byggde på en våning och genomförde en del ombyggnader. Efter Holmgren följde Sven Bergqvist, även han trädgårdsmästareålderman. Denne Bergqvist hade en dräng som hette Carl Gustav Björn. Han gifte sig med en av Bergqvists fem döttrar och blev så småningom en skickligare trädgårdsmästare än svärfadern. Han förvärvade egendomen efter Bergqvists död 1858 och köpte flera tomter i omgivningen. Björn satt även i Riksdagens andra kammare och i Stockholms stadsfullmäktige. Ur äktenskapet med Bergqvists dotter framgick en son, Carl Fredrik Björn.

Parken[redigera | redigera wikitext]

Karl Fredrik Björn var medicine kandidat och hade bedrivit sina studier i Uppsala och vid Karolinska Institutet. Hans intresse för botanik och läkeväxter var stort. Därför anlade han en botanisk mönsterträdgård på Södermalm. Carl Fredrik Björn var också en förmögen fastighetsägare, som vid sin död 1915 testamenterade förmögenheten på 2,5 milj kr till en rad institutioner: Uppsala universitets botaniska trädgård, Ersta Diakonianstalt, Sophiahemmet, Röda Korset, Kungliga Tekniska högskolan och en rad välgörenhetsanstalter fick stora belopp. Mest gick till Kungliga teatern och Kungliga Patriotiska Sällskapet som fick dela på 1 265 000 kr.

I parken återfinns skulpturen Grodan av Per Hasselberg, gjuten i brons 1943. Där finns också en lekplats med fem varma betonghundar, ett lektåg "Orientexpressen" och Stockholms första platsgjutna skatebowl skapad i ett samarbete mellan Konstnären Torbjörn Berg[1] och landskapsarkitekten Pia Englund. Björns trädgård har alkoholförbud dygnet runt.

Ovanför parken ligger Stockholms moské och på Pelarbacken det stora bostadshuset "Söderslottet" byggt 1882–1883.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ZIRKUS LOKO-MOTIV”. www.zirkuslokomotiv.se. http://www.zirkuslokomotiv.se. Läst 31 maj 2015. 

Källor[redigera | redigera wikitext]