Björns trädgård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björns trädgård och malmgården, 2012.
Västra delen av Björns trädgård. I fonden syns bostadshuset "Söderslottet" och till höger malmgården, 2014.

Björns trädgård är en liten park vid GötgatanSödermalm i Stockholm, i anslutning till Medborgarplatsen. Ovanför trädgården ligger Stockholms moské och det stora bostadshuset "Söderslottet" byggt 1882–1883. Den äldre byggnad som finns i parken idag är resterna av Björns malmgård med anor från 1600-talet. Vissa delar av kvarteret Björns Trädgård påminner idag fortfarande om mönsterträdgården som fanns här.

Björns malmgård[redigera | redigera wikitext]

På 1640-talet blev Hans Weyler ägare till tomten som numera kalls Björns trädgård. Egendomen övertogs av Kristian Osthoff som lät uppföra den nuvarande byggnaden, till en början fanns bara undervåningen. Nästa ägare, trädgårdsmästareåldermannen Fredrik Holmgren, byggde på en våning och genomförde en del ombyggnader. Efter Holmgren följde Sven Bergqvist, även han trädgårdsmästareålderman. Denne Bergqvist hade en dräng, Carl Gustaf Björn, som gifte sig med en av Bergqvists döttrar och så småningom blev en skickligare trädgårdsmästare än svärfadern och dessutom riksdagsman. Han förvärvade egendomen efter Bergqvists död 1858 och köpte flera tomter i omgivningen. I äktenskapet med Bergqvists dotter föddes sonen Karl Fredrik Björn.

Parken[redigera | redigera wikitext]

Karl Fredrik Björn var medicine kandidat och hade bedrivit sina studier i Uppsala och vid Karolinska Institutet. Hans intresse för botanik och läkeväxter var stort. Därför anlade han en botanisk mönsterträdgård på Södermalm. Carl Fredrik Björn var också en förmögen fastighetsägare, som vid sin död 1915 testamenterade förmögenheten på 2,5 miljoner kr till en rad institutioner.

I parken återfinns skulpturen Grodan av Per Hasselberg, gjuten i brons 1943. Där finns också en lekplats med fem varma betonghundar, ett lektåg "Orientexpressen" och Stockholms första platsgjutna skatebowl skapad i ett samarbete mellan konstnären Torbjörn Berg[1] och landskapsarkitekten Pia Englund. Björns trädgård har alkoholförbud dygnet runt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ZIRKUS LOKO-MOTIV”. www.zirkuslokomotiv.se. http://www.zirkuslokomotiv.se. Läst 31 maj 2015. 

Källor[redigera | redigera wikitext]