Kristinebergs slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kristinebergs slott är en större malmgård belägen i stadsdelen KristinebergKungsholmen i Stockholm.

Kristinebergs slott uppfördes omkring 1750 av köpmannen R. Schröder, troligtvis omfattade egendom då även Fredhälls gård. Byggnadens arkitekt inspirerades troligen av Carl Hårleman, och omgavs då av en stor lustträdgård, engelsk park och en dubbel lindallé mot Ulvsundasjön.

Den nuvarande byggnaden ersatte ett tidigare lustslott med tillhörande barockträdgård som uppfördes av fältmarskalk Lennart Torstenson. Även frukt- och köksträdgård torde ha funnits. Torstenson förlänades området som tack för sina insatser under trettioåriga kriget. Slottet döptes efter Torstensons svärdotter Christina Stenbock som även fått ge namn åt området. Den långsträckta byggnaden framträder på Johan Gieddas karta över Kungsholmen i Stadsarkivet från omkr. 1674, (Sign. M 59 i Stadsingenjörskontoret). Den markeras här som stenhus men var troligen i trä som nämns i flera yngre källor med en hög välvd, mark- eller källarvåning i sten.

År 1864 köptes huset av Frimurarbarnhuset som byggde om och till byggnaden enligt Johan Fredrik Åboms ritningar[1]. I flyglarna blev det bostad för 120 pojkar och 50 flickor. År 1907 tillkom ytterligare byggnader på tomten. 1921 köptes byggnaden av Stockholms stad, men barnhuset fanns kvar här fram till 1928 när den verksamheten flyttade till Blackeberg.

Huvudbyggnaden används idag som bostäder. Flyglarna och flera andra byggnader används av Kristinebergsskolan (F-6).


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ KulturNav: Åbom, Johan Fredrik

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]