Hoppa till innehållet

Hessisches Landesmuseum Darmstadt

Hessisches Landesmuseum Darmstadt
Information
PlatsDarmstadt, Hessen, Tyskland
AdressFriedensplatz 1, 64283 Darmstadt
Etablerat12 juli 1820
Etablerat avLudvig X av Hessen-Darmstadt
Besökare per år80 000
MuseichefMartin Faass (2019–)
Antal föremål1,35 miljoner
Webbplats
https://www.hlmd.de/en/

Hessisches Landesmuseum Darmstadt är ett museum i Darmstadt i förbundslandet Hessen. Det grundades 1820 och är ett av Tysklands äldsta och till antalet föremål största museer. Det är ett av tre offentliga förbundslandsmuseer i Hessen; de andra två ligger i Kassel respektive Wiesbaden.

Samlingen[redigera | redigera wikitext]

Det är ett på tyska kallat ”universalmuseum” och ställer ut såväl kultur- och naturhistoriska föremål som konst och arkeologiska artefakter under parollen Die ganze Welt unter einem Dach ("Hela välden under ett tak"). Samlingen har sin grund i den som lantgrevarna av Hessen-Darmstadt började samla in redan på 1600-talet. Museet invigdes 1820 på initiativ av Ludvig X av Hessen-Darmstadt. Bland utställda föremål märks teckningar av Albrecht Dürer och Rembrandt samt målningar av Pieter Brueghel den äldre, Lucas Cranach den äldre, Peter Paul Rubens, Arnold Böcklin, August Macke och Gerhard Richter. Museet hyser också världens största samling av Joseph Beuys verk, inte mindre än 290 föremål är utställda i sju rum i den så kallade Block Beuys. Där finns också kyrklig medeltidskonst i form av en elfensbenspanel från Magdeburg och altarskåp från Ortenberg (se bildgalleri), liksom inredning i art nouveau-stil av Henry van de Velde. Andra höjdpunkter är de zoologiska dioramorna från 1906 och 48 miljoner år gamla fossiler från det närbelägna världsarvet Messels gruva.

Museibyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Inledningsvis huserade museet i delar av Residenzschloss Darmstadt. År 1897 gav Ernst Ludvig av Hessen den tyske arkitekten Alfred Messel i uppdrag att uppföra en särskild museibyggnad vilken kunde invigas 1906. Under Nazityskland förstördes 82 modernistiska konstverk i museets samlingar eftersom de ansågs vara entartete kunst (urartad konst). Museibyggnaden skadades svårt under bombningar av Darmstadt under andra världskriget(en). Under Georg Zimmermanns ledning återuppbyggdes museet som åter öppnade 1955. Reinhold Karge ansvarade för en utbyggnad av museet 1984 där tavelsamlingen nu återfinns.

Urval ur samlingen[redigera | redigera wikitext]

Se även Kategori:Konstverk på Hessisches Landesmuseum Darmstadt

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]