Hoppa till innehållet

Scarface (1983)

Från Wikipedia
Scarface
Scarface
Scarface
GenreKriminalare, Drama
Thriller
RegissörBrian De Palma
ProducentMartin Bregman
ManusOliver Stone
SkådespelareAl Pacino
OriginalmusikGiorgio Moroder
FotografJohn A. Alonzo
KlippningGerald B. Greenberg
David Ray
DistributionUniversal Pictures
PremiärUSA 9 december 1983 (USA)
Sverige 23 mars 1984 (Sverige)
Speltid170 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Spanska
Budget$ 25 000 000
Intäkter$ 65 800 000
Nyinspelning avScarface – Chicagos siste gangster (1932)
IMDb SFDb Elonet

Scarface är en amerikansk kriminaldrama-thriller från 1983 i regi av Brian De Palma med Al Pacino i huvudrollen. Filmen hade Sverigepremiär den 23 mars 1984. Filmen handlar om Antonio "Tony" Montanas (Al Pacino) väg från samhällets botten som nyligen immigrerad kuban till toppskiktet i Miamis undre värld.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1980. Den kubanske flyktingen Antonio "Tony" Montana anländer till Miami i Florida, där han skickas till ett flyktingläger tillsammans med sina kompanjoner Manny Ribera (Steven Bauer), Angel (Pepe Serna) och Chi-Chi (Ángel Salazar). De fyra männen släpps ur lägret efter att ha mördat en kubansk regeringstjänsteman på uppdrag av Frank López (Robert Loggia), en rik knarkhandlare. Tony och de andra anställs som diskplockare på en sylta. López handgångne man Omar Suárez (F. Murray Abraham) anordnar för Tony och hans kompanjoner möjligheten att göra en knarkaffär med colombianska knarkhandlare. Affären går emellertid snett och Angel blir styckad levande av en av colombianerna. Manny och Chi-Chi kommer till Tonys räddning och Tony skjuter Angels mördare rakt i pannan på öppen gata. Tony och Manny misstänker att Omar förrådde dem och kräver att få leverera återstoden av knarket till Frank personligen. Vid mötet blir Tony attraherad av Franks flickvän Elvira (Michelle Pfeiffer). Frank lejer Tony och Manny.

En tid senare besöker Tony sin mor Georgina och sin yngre syster Gina (Mary Elizabeth Mastrantonio). Modern finner sin sons kriminella liv frånstötande och kastar ut honom. Manny kommenterar Ginas skönhet, varpå Tony bestämt säger åt honom att låta henne vara. Frank beordrar Tony och Omar att resa till Bolivia för att träffa knarkkungen Alejandro Sosa (Paul Shenar). Tony försöker förhandla med Sosa utan Franks medgivande, vilket retar upp Omar, som lämnar Sosas egendom för att varsko Frank. Sosa påstår att Omar är en angivare och låter Tony bevittna när en blåslagen Omar blir hängd från en helikopter. Sosa går med på affären, men varnar Tony för att bedra honom.

Tony återvänder till Miami, där Frank blir rasande över Omars död och att Tony genomförde affären utan hans samtycke. På en nattklubb försöker den korrumperade polisen Mel Bernstein att pressa Tony på pengar i utbyte mot polisbeskydd och upplysningar. Tony förargar Frank genom att flörta med Elvira. Två lejda mördare försöker mörda Tony på klubben, men han undkommer. Kort därefter dyker Tony, Manny och Chi-Chi upp på Franks kontor, övertygade om att Frank ligger bakom Bernsteins utpressning och torpederna. Frank erkänner sin inblandning i det hela och ber för sitt liv, men både han och Bernstein skjuts ihjäl.

Tony gifter sig med Elvira och blir Sosas distributör i Miami. Tony bygger upp en enorm förmögenhet och låter bygga en stor lyxig herrgård. Tonys och Elviras kokainmissbruk ökar i omfattning och Tony grips av federala agenter och åtalas för penningtvätt och skattebrott. Genom sina regeringskontakter lovar Sosa att Tony ska slippa fängelse på villkor att Tony först mördar en journalist som hotar att avslöja Sosas knarkaffärer och korruption. Tony, som nu har ett tungt kokainmissbruk, anklagar Manny för att han blev gripen och säger till Elvira att hon blivit ofruktsam på grund sitt kokainmissbruk. Tony åker ensam till New York, där en av Sosas torpeder, Alberto, har fäst en bomb under journalistens bil. Oväntat befinner sig även journalistens hustru och två barn i bilen och Tony vägrar då att föröva mordet. Alberto insisterar att de ska fullfölja, men då skjuter Tony honom i huvudet.

Väl hemma i Miami blir Tony uppringd av Sosa som berättar för honom om att polisen hittade sprängladdningen under journalistens bil och att säkerheten har höjts till högsta prioritet samt att deras samarbete oåterkalleligt har upphört och att konsekvenserna blir ödesdigra för Tony.

Tony söker upp Manny och Gina, som nu har gift sig. Tony skjuter ihjäl Manny och återvänder till sin egendom, där han snortar mängder av kokain. Sosas män invaderar egendomen och skjuter Tonys medhjälpare. Gina, hög på kokain, anklagar Tony för att vilja ha henne för sig själv och skjuter och sårar honom. En av Sosas torpeder skjuter Gina till döds och dödas därpå av Tony. Chi-Chi vrålar förgäves till Tony att öppna dörren men blir ihjälskjuten. Tony beväpnar sig med en med granatkastarförsedd M16 och mejar ner många av inkräktarna. Tony blir skjuten upprepade gånger, men står ända tills han blir träffad bakifrån med ett skott från ett hagelgevär. Tony faller död ner i en fontän med en staty.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Al Pacino  –  Antonio "Tony" Montana
  Steven Bauer  –  Manolo "Manny Ray" Ribera
  Michelle Pfeiffer  –  Elvira Hancock
  Mary Elizabeth Mastrantonio  –  Gina Montana
  Robert Loggia  –  Frank López
  Míriam Colón  –  Georgina "Mama" Montana
  F. Murray Abraham  –  Omar Suárez
  Harris Yulin  –  Mel Bernstein
  Paul Shenar  –  Alejandro Sosa
  Ángel Salazar  –  Chi Chi
  Pepe Serna  –  Angel Fernández
  Arnaldo Santana  –  Ernie
  Michael P. Moran  –  Nick the Pig
  Al Israel  –  Hector the Toad
  Mark Margolis  –  Alberto the Shadow
  Geno Silva  –  The Skull
  Dennis Holahan  –  Jerry
  Michael Alldredge  –  George Sheffield
  Ted Beniades  –  Seidelbaum
  Richard Belzer  –  Komikern på Babylon Club

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen är en nyinspelning av filmen Scarface - Chicagos siste gangster från 1932 i regi av Howard Hawks.
  • Medan Oliver Stone skrev manuset till denna film kämpade han själv mot sitt eget kokainmissbruk,[1] därför åkte han till Paris och skrev manuset till denna film för att komma bort från "kokainvärlden" (USA).
  • Den bolivanske knarkkungen Alejandro Sosa var baserad på en verklig boliviansk knarkkung vid namn Roberto Suárez Gómez.[2]
  • Al Pacino blev nominerad för en Golden Globe för bästa manliga huvudroll.
  • Ett datorspel baserad på filmen kom 2006 med titeln Scarface: The World Is Yours.
  • Filmen fick från början "X rating" av MPAA. Filmen fick stor uppmärksamhet då den innehåller några våldsamma scener som för sin tid ansågs vara mycket brutala. Motorsågsscenen var en av de våldsammaste scenerna i filmen. Kuriosa i sammanhanget är att motorsågsscenen som väckte mycket kritik och ansågs vara onödigt våldsam faktiskt aldrig visar själva isärsågningen, utan består av ljudeffekter och blodstänk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]