Huldrych Zwingli

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Huldrych Zwingli
(1484-1531)

Huldrych Zwingli, (så kallade han sig själv) men hette egentligen Ulrich Zwingli, född 1 januari 1484 i Wildhaus i kantonen Sankt Gallen, död 11 oktober 1531 i Kappel am Albis i kantonen Zürich, var präst, en schweizisk reformator och en av den reformerta kristenhetens föregångare på 1500-talet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Zwingli studerade i Wien och Basel och tjänstgjorde som präst i Zürich från 1519. Han var till en början anhängare av Erasmus av Rotterdam, men utvecklade efter 1519 en reformatorisk uppfattning i samband med sina studier av Paulus och Augustinus. Efter några disputationer med katolikerna erkände magistraten Zwinglis ståndpunkt som den rätta, och reformationen genomfördes i Zürich.

1530 hade Zwinglis reformation spritt sig till Bern, Basel, Bodensjö-området och Strasbourg. Däremot misslyckades försöket att med militära medel utbreda den till de katolska kantonerna. Zwingli föll i slaget vid Kappeln, där han deltog som fältpredikant.

Försöket att nå en gemensam ståndpunkt med Luther vid religionssamtalet i Marburg 1529 misslyckades på grund av skilda uppfattningar om nattvarden. Till skillnad från Luther såg Zwingli från första början överhet och predikoämbete som en enhet. Inom ramen för hans predestinationslära är sakramenten enbart symboler; nattvarden är en minnesmåltid och en bekännelsehandling. Alla yttre kyrkobruk avskaffades, och kyrkorummet skulle vara helt odekorerat.

Via Heinrich Bullinger, Zwinglis anhängare och efterträdare som ledare för kyrkan i Zürich, verkade Zwinglis lära vidare och influerade den reformerta teologin och kyrkan, dock i långt mindre utsträckning än Calvins.

Egentlig zwinglianism finns idag huvudsakligen i den schweiziska kantonen Zürich.

Andra reformatorer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]