Hypospadi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hypospadi
latin: hypospadia
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 Q54
ICD-9 752.61, 752.6
DiseasesDB 29907
MedlinePlus 001286
eMedicine ped/1136 
Hypospadi

Hypospadi är ett medfött tillstånd hos pojkar, som innebär att urinröret mynnar på undersidan av penis. I vissa, allvarligare fall kan urinröret ligga helt utanför penis och mynna i pungen. Obehandlad medför hypospadi, att penis blir krökt och det kan göra att det blir svårt för patienten att genomföra samlag i vuxen ålder.

En på trehundra pojkar föds med hypospadi, och är en av de vanligaste missbildningarna.

Hypospadi behandlas genom plastikkirurgisk operation, under förskoleåldern. Behandlingen startar så tidigt som möjligt för att genom s.k. Z-plastik successivt förlänga urinröret med mynningen normalt placerad på ollonet. Målsättningen är att tills pojken börjar skolan i 6-7-årsåldern ha uppnått fullgott resultat, så att han kan stå och kissa tillsammans med sina jämnåriga kamrater likt de andra pojkarna. Vanligen är operationsresultatet gott. Men alla pojkarna med denna åkomma kontrolleras inför och under puberteten, för att tidigt upptäcka och åtgärda strikturbildningar (förhårdnader i operationsärret) i urinröret. Detta för att undvika en så stark krökning av penis i erigerat tillstånd att samlag omöjliggörs när pojken blivit vuxen man.

Dessa operationer utförs helt inom den avgiftsfria offentliga barnsjukvården på regionsjukhusen i Sverige. Ingreppen utförs under fullnarkos av plastikkirurgisk personal och pojkarna övervakas av barnsjukvårdens personal i allmänhänseende. Föräldrarna kan vara med sina pojkar från det att de betraktas som vakna av narkospersonalen. Föräldrarna kan också delta i omvårdnaden av pojkarna som är sängbundna under flera dagar på grund av bandagebehovet.

Se även[redigera | redigera wikitext]