Peniscancer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peniscancer
latin: neoplasma malignum penis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 C60
ICD-9 187
MedlinePlus 001276
MeSH svensk engelsk

Peniscancer är cancer i penis. Den uppträder ofta på glans och är oftast av typen skivepitelcancer[1]. Riskfaktorer är bland annat infektion med humant papillomavirus, rökning, smegma, fimos, psoriasisbehandling, ålder, AIDS och dålig hygien [2]. Män som inte omskurits som barn löper en ökad risk att drabbas av peniscancer än män vars förhud avlägsnats under barndomen. Man har dock inte kunnat se samma effekt i de fall då förhuden har avlägsnats i vuxen ålder. Vissa studier pekar snarare på att det kan medföra en ökad risk för denna cancerform att få detta ingrepp utfört som vuxen. Man vet inte exakt varför omskärelse hos pojkar medför en minskad risk för peniscancer, men tror att det kan ha en koppling till andra kända riskfaktorer såsom förekomst av smegma.[3] Peniscancer är idag en relativt sällsynt cancer i de flesta i-länder, och drabbar i huvudsak äldre män.[4]. Sjukdomen behandlas oftast kirurgiskt, men även med strålbehandling, kemoterapi eller immunoterapi.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ American Cancer Society: What Is Penile Cancer? Arkiverad 23 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ American Cancer Society: What Are the Risk Factors for Penile Cancer? Arkiverad 22 december 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ ”What Are the Risk Factors for Penile Cancer?”. www.cancer.org. https://www.cancer.org/cancer/penile-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html. Läst 10 september 2017. 
  4. ^ H.George Burkitt m.fl. (1996) Essential Surgery, andra upplagan. London:Churchill Livingstone. ISBN 0-443-04805-3.