INTEGRAL-observatoriet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Integral (olika betydelser).
International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory
Allmän information
StatusAktiv
OrganisationESA / NASA / RKA
NSSDC ID2002-048A[1]
Uppdragets varaktighet20 år, 7 månader och 17 dagar
(3 juni 2023)
Uppskjutning
UppskjutningsplatsBajkonur
Uppskjutning17 oktober 2002, 04:41 UTC[1]
UppskjutningsfarkostProtonraket
Omloppsbana
Satellit tillJorden
Omloppstid72 timmar
Apogeum156 859 km
Perigeum6 281 km
Grader54,0°
Rymdteleskopets egenskaper
Massa4 000 kg
Diameter3,7 m
Fokallängd~4 m

INTEGRAL, INTErnational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory, är ett satellitburet observatorium för att studera de mest extrema fenomenen i universum.

Eftersom varken gammastrålning eller röntgenstrålning tränger igenom jordens atmosfär, måste direkta observationer utföras från rymden. Integral är utrustad med fyra rymdteleskop, vars instrument samtidigt kan registrera bilder, spektra och ljuskurvor över ett brett energiområde i röntgen- och gammstrålning. Samtidigt tar ett instrument bilder i vanligt synligt ljus.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

INTEGRAL är en ESA mission inom röntgen- och gammaastronomi i samarbete sen 20 år tillbaka med Ryska rymdflygstyrelsen och NASA. INTEGRAL sköts upp från Bajkonur, Kazakstan i oktober 2002 ombord på en Proton-DM2 raket. Denna nådde till ett 700 km perigeum, vilket finjusteringsraketer ombord sedan höjde upp ur den kvarvarande atmosfären och de värsta delarna av strålningsbältena. Apogeum trimmades med finjusterarna till att synkronisera med jordrotationen och satellitens jordbasstationer.

Observatoriet har noterat flera lyckade resultat, bland andra upptäckten av en mystisk "järn kvasar". Den har även haft stor framgång i att undersöka gammablixtar och belägg för förmenta svarta hål.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]