Transiting Exoplanet Survey Satellite

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Transiting Exoplanet Survey Satellite
Transiting Exoplanet Survey Satellite artist concept (transparent background).png
Allmän information
StatusPlanerad
OrganisationNASA / MIT
Webbplatstess.gsfc.nasa.gov
Uppskjutning
Uppskjutningapril 2018
(planerad)
UppskjutningsfarkostFalcon 9
Omloppsbana
Satellit tillJorden
Omloppstid13,7 dagar
Apogeum373 000 km
Perigeum108 000 km
Rymdteleskopets egenskaper
Massa350 kg

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) är ett planerat rymdteleskop för NASA:s Explorers-program, utformat för att söka efter exoplaneter med transitmetoden.[1] TESS är planerat för uppskjutning i april 2018.

Det primära uppdragsmålet för TESS är att undersöka de ljusstarkaste stjärnorna nära jorden (över 200 000) för att hitta exoplaneter över en tvåårsperiod. TESS-projektet kommer att använda en uppsättning bredbildskameror för att utföra en all-sky-undersökning.[2] Med TESS kommer det att vara möjligt att studera massan, storleken, densiteten och banan i en stor kohort av små planeter, inklusive ett urval av steniga planeter i deras värdstjärnors beboeliga zoner. TESS kommer att ge primära mål för ytterligare karakterisering av James Webb Space Telescope, liksom andra stora markbaserade och rymdbaserade teleskop i framtiden.

Tidigare all-sky-undersökningar med markbaserade teleskop har i huvudsak upptäckt jätteexoplaneter. TESS kommer däremot att undersöka ett stort antal små planeter runt de allra ljusaste stjärnorna på himlen. TESS förväntas upptäcka ca 1500 planeter, varav ca 500 jordlika planeter.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Transiting Exoplanet Survey Satellite, 20 augusti 2017.
  1. ^ ”TESS Overview” (på en). tess.gsfc.nasa.gov. https://tess.gsfc.nasa.gov/overview.html. Läst 20 augusti 2017. 
  2. ^ George Ricker (11 april 2013). ”Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)”. https://www.youtube.com/watch?v=mpViVEO-ymc. Läst 20 augusti 2017.