Wilkinson Microwave Anisotropy Probe

Från Wikipedia
Wilkinson Microwave Anisotropy Probe
Allmän information
StatusInaktiv
OrganisationNASA
Andra namnExplorer 80
Uppkallad efterDavid Todd Wilkinson
NSSDC ID2001-027A[1]
Uppdragets varaktighet9 år, 1 månad, 19 dagar
Uppskjutning
UppskjutningsplatsCape Canaveral
SLC-17
Uppskjutning30 juni 2001, 19:46:00 UTC
UppskjutningsfarkostDelta II
Omloppsbana
LägeL2
Rymdteleskopets egenskaper
Massa840 kg
TeleskopstypGregoryteleskop
Diameter1,4 x 1,6 m
WMAP-bild av bakgrundsstrålningen

Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) eller Explorer 80 är ett NASA-rymdteleskop som hade som uppgift att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen som har sitt ursprung i Big Bang. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen David Todd Wilkinson.

Den sköts upp från Cape Canaveral i Florida den 30 juni 2001. WMAP var en efterföljare till COBE-satelliten och hade liksom COBE som uppgift att mäta och kartlägga de mycket små fluktuationerna i den kosmiska bakgrundsstrålningen för att hjälpa till att testa kosmologiska teorier om universum.

Sedan 1 oktober 2001 har WMAP befunnit sig i en bana runt den andra Lagrangepunkten L2 i sol-jordsystemet, 1,5 miljoner km från jorden i riktning bort från solen. Dess instrument observerar fem olika frekvenser av mikrovågsstrålning för att mäta temperaturskillnaden mellan två punkter på himlen. Den 8 september 2010 avslutades WMAP:s uppdrag, och den har nu förflyttat sig till en permanent parkeringsbana runt solen.[2]

Forskarlaget bakom WMAP har släppt data tre gånger, de senaste kom i januari 2010 och var baserade på sju års observationer. De bekräftar teoretiska förutsägelser från Big Bang-kosmologin i form av den så kallade Lamda-CDM modellen med mycket stor noggrannhet. De viktigaste resultaten är [3]:

Resultaten har också visat att alternativa teorier som kvasi-Steady State-kosmologi och en modell där den mörka materien ersatts med modifierad gravitation à la MOND ger mycket sämre teoretiska beskrivningar av data.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]