Obefläckade avlelsen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Immaculata conceptio)
Hoppa till: navigering, sök
Maria Immaculata (målning av Murillo).

Immaculata conceptio, Den obefläckade avlelsen, är en katolsk lära enligt vilken Jungfru Maria, genom nåd och ett särskilt privilegium från Gud, från sin första tillblivelse har varit fri från arvsynd.

Orsaken till detta är att synden uppfattas som en defekt, och Maria behövde en fullkomlig mänsklig natur för att kunna ge den till Jesus. Marias syndfrihet är en vanlig tanke i äldre teologi, men i denna utformning blev den katolsk dogm först 1854, då den proklamerades av påve Pius IX i den apostoliska konstitutionen Ineffabilis Deus.

Den obefläckade avlelsen blandas ofta helt felaktigt ihop med Jesu jungfrufödsel, varför det ibland hävdas att Jungfru Maria enligt katolsk lära skulle ha tillkommit genom jungfrufödsel.

Den högtidsdag då Marias avlelse firas sedan tidig medeltid är den 8 december. Den infördes av påven Sixtus IV 1476 och var en stark tradition även innan konceptet blev officiell dogm 1854. Dagen kallas i nuvarande katolsk kalender för ”Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet” och utgör en förpliktad helgdag.

Immaculata conceptio är även namnet på en bildframställning av Maria som blev vanlig i västerlandet från 1500-talet, och där Maria framställs som en ung flicka i väntan på att motta bebådelsen.

Folklig fromhet till jungfru Maria såsom obefläckad avlelse är orsaken bakom förekomsten av det i spansktalande länder inte ovanliga flicknamnet Concepción, som på sina håll (till exempel Chile) även är stadsnamn.

Källor[redigera | redigera wikitext]