Inseros

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Inseros
Småort
Land Sverige Sverige
Landskap Halland
Län Västra Götalands län
Kommun Mölndals kommun
Distrikt Lindome distrikt
Koordinater 57°36′22″N 12°15′35″Ö / 57.60611°N 12.25972°Ö / 57.60611; 12.25972
Area 39 hektar
Folkmängd 168 (2010)[1]
Befolkningstäthet 4,31 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Lindome
Småortskod S4549
Sweden Västra Götaland location map.svg
Red pog.svg

Inseros är en småort i Mölndals kommun och Lindome socken.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnet är en sammandragning av det äldre namnet Ingseredsos, där förleden är namnet på en större gård, Ingsered. Efterleden 'os' betecknar mötet mellan två vattendrag, i fallet Inseros syftar det på Yttre Ingsjöns utlopp i Lindomeån, som nedströms byter namn till Kungsbackaån. Gården Ingsered har sannolikt fått sitt namn av läget vid Yttre Ingsjön, parat med efterleden 'red', vilket är den i Halland vanligaste formen av efterled som betyder 'röjd plats', 'röjning'.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Inseros präglas av äldre bebyggelse, förknippad med jord- och skogsbruk, jämte ett flertal sommarstugor, ofta om- och tillbyggda för permanentboende. Orten hade tidigare affär och ett mindre bussgarage för lokaltrafik.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Numera är flertalet invånare sysselsatta på annan ort, kvarvarande jord- och skogsbruk drivs i flera fall på deltids- och hobbybasis.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Småorter; arealer, befolkning”. Statistiska centralbyrån. http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Smaorter-arealer-befolkning. Läst 6 maj 2013. 

Camera-photo.svg Västra Götaland vapen.svg Denna artikel om en plats i Västra Götalands län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.