Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk politisk utvärdering (IFAU)
IFAU logotype.svg
Logga IFAU 2018
DepartementArbetsmarknadsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningEnrådighetsmyndighet
KommunUppsala
LänUppsala
Organisationsnr202100-4946
MyndighetschefMaria Hemström Hemmingsson, generaldirektör
InstruktionSFS 2007:911 (lagen.nu)
Webbplatswww.ifau.se

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet. IFAU finansieras av statsbudgeten, men delar av verksamheten finansieras via anslag som IFAU:s forskare söker i konkurrens med andra. Myndigheten har 40-talet anställda.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

IFAU:s uppgift är att främja, stödja och genom forskning genomföra utvärdering av den arbetsmarknadspolitiska verksamheten, studier av arbetsmarknadens funktionssätt, utvärdering av effekterna inom utbildningsväsendet och utvärdering av socialförsäkringens effekter på arbetsmarknaden. I utvärderingsarbetet ska effekterna för kvinnor och män särskilt belysas. Myndigheten ska vidare sprida information om resultaten av sina utvärderingar och studier till andra myndigheter och intressenter.[1]

IFAU publicerar framförallt working papers och rapporter. Working papers ska hålla en vetenskaplig nivå motsvarande det internationella forskarsamhällets och dessa skickas som regel till en tidskrift med peer review-system. De svenska rapporterna kan antingen sammanfatta ett working paper eller vara en egen produkt.

Forskningsbidrag[redigera | redigera wikitext]

IFAU delar varje år ut ungefär 6 miljoner i forskningsbidrag till forskning inom arbetsmarknadspolitiskt motiverade åtgärder och studier av arbetsmarknadens funktionssätt, samt effekter av olika reformer och åtgärder inom utbildningsväsendet.

Vetenskapligt råd och referensgrupp[redigera | redigera wikitext]

Ett vetenskapligt råd bestående av forskare i en rad olika ämnen lämnar förslag till beslut i ärenden om ansökningar om forskningsbidrag. IFAU har även en referensgrupp knuten till sig med representanter för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer; Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet, Socialdepartementet och Finansdepartementet; samt relevanta myndigheter inom arbetsmarknads- utbildnings- och socialförsäkringsområdet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

IFAU grundades 1 juli 1997 som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering och ersatte då Expertgruppen för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering (EFA). Susanne Ackum var IFAU:s första generaldirektör (1997-2005), därefter Peter Fredriksson (2005-2010). Olof Åslund var generaldirektör 2011-2019 och efterträddes den 1 september 2019 av Maria Hemström Hemmingsson. Regeringen beslutade den 12 januari 2012 att utöka IFAU:s uppdrag på utbildningsområdet från och med slutet av februari 2012. Samtidigt utökades namnet till Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, även fortsatt förkortat IFAU.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 1 § förordningen (2007:911) med instruktion för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.