James R. Flynn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
James R. Flynn i juni 2007

James Robert Flynn, född 1934 i Chicago, USA, även känd som Jim Flynn, är en nyzeeländsk omvärldsanalytiker av amerikanskt ursprung och tillika professor emeritus i statskunskap vid University of Otago i Dunedin, Nya Zeeland.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Flynn studerar intelligens och har blivit välkänd för sin upptäckt av Flynneffekten, den kontinuerliga ökningen av IQ-resultat i hela världen. Han är även filosofie doktor i Royal Society of New Zealand.

Flynn vill definiera intelligens på ett så generellt sätt att det åtminstone är oberoende av kultur, och understryker att de tänkesätt som krävs för att hantera problem med överlevnad i en öken säkerligen skiljer sig mycket från vad som krävs för att överleva i ett modernt västligt samhälle, men att båda otvivelaktigt kräver intelligens.

Flynn har skrivit sju böcker. Hans forskning kretsar kring humana ideal och ideologisk debatt, klassiker inom politisk filosofi samt ras, klass och IQ.[1] Hans böcker kombinerar politisk och moralisk filosofi med psykologi för att närma sig problem såsom justifikationen av humana ideal och huruvida det är rimligt att rangordna raser och klasser på meritbasis. Han är för närvarande medlem av redaktionsrådet på tidskriften Intelligence.[2].

Flynn är en aktiv vänsterpolitiker och var en av grundarna av både NewLabour Party och Alliance (två vänsterpartier som bröt sig ur socialdemokraterna men inte tog sig in i parlamentet). Han var också utrikespolitisk rådgivare till Labours premiärminister Norman Kirk. Han har ställt upp i valet till parlamentet vid flera tillfällen, senast 2005 som en Alliance-kandidat. Sedan 2008 är han Alliance talesman på finans- och skatteområdet.

Partiell bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Faculty page Arkiverad 30 april 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Intelligence publisher's page

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Jim Flynn (academic), 14 maj 2011.