Jens Henriksson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jens Henriksson

Född Lund, Skåne
Yrke VD Swedbank

Jens Henriksson född 1967 i Lund, är sedan 29 augusti 2019 koncernchef för Swedbank. Har var tidigare vd i Folksam.

Han sitter i styrelsen för bl.a. pensionsbolaget KPA, elnätsföretaget Ellevio, branschorganisationen Svensk Försäkring, arbetsgivarorganisationen KFO, Nationalekonomiska Föreningen och Stockholm Sustainable Finance Center.

Innan Folksam var han börschef och VD på Stockholmsbörsen. Hans ledarskap beskrevs av tidningen Chef som: "Med fast hand, skarp hjärna och hård hud navigerar Jens Henriksson, chef för Stockholmsbörsen, med ett rasande tempo i den finansiella turbulensen".

Innan dess var han under några månader chef för bankrelationer på Swedbank efter att ha kommit tillbaka till Sverige efter tre år i USA – först som svensk exekutivdirektör och styrelseledamot på Internationella valutafonden, IMF, i Washington, DC, och därefter som rådgivare på NASDAQ, i Rockville, MD

Under hans tid på valutafonden genomförde IMF ett omfattande omstruktureringsprogram. Den finansiella krisen fick stora konsekvenser i två medlemsländer i den valkrets som Henriksson representerade, Island och Lettland. Bägge tvingade söka finansiell assistans. Hans uppdrag var att konsultera länder i deras omställningsprogram, samt att tillvarata såväl de enskilda ländernas som IMF:s och grannländernas intressen.

Innan dess var Jens Henriksson Senior Policy Fellow på Bruegelinstitutet där han bland annat författade den flitigt citerade boken "Ten Lessons About Budget Consolidation".

Under åren 1994 till 2006 arbetade Henriksson på Finansdepartementet. Åren1994-1998 var han politiskt sakkunnig, 1998-2002 var han planeringschef och 2002-2006 statssekreterare. Under sin tid som statssekreterare var han medlem i EU:s Finansiella och Ekonomiska Kommitté, EFC, och WP3 i OECD, samt Alternate Governor i European Bank for Reconstruction and Development och IMF.

Han har tidigare suttit i styrelsen för bl.a. Alka Forsikring och Svenska Spel. Han har varit kolumnist i Fokus, Svenska Dagbladet och Arbetet.

Jens Henriksson är civilingenjör i elektroteknik med inriktning på reglerteknik och civilekonom från Lunds universitet. År 2012 blev han fil. lic. i nationalekonomi på Stockholms universitet om samspelet mellan finans- och penningpolitik. Hans handledare var professor John Hassler. Opponent var professor Lars E.O. Svensson.

Jens Henriksson är av den franske presidenten utnämnd till riddare av Ordre National du mérite. Han är hedersmedlem i Kalmar Nation vid Lunds Universitet.

Källor[redigera | redigera wikitext]