Jens Henriksson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jens Henriksson

Född Lund, Skåne
Politiskt parti Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Yrke VD Folksam

Jens Henriksson född 1967, är sedan 1 september 2013 VD och koncernchef för liv- och sakförsäkringsbolaget Folksam. Innan dess var han börschef och VD på Stockholmsbörsen.

Hans ledarskap på Nasdaq har av tidningen Chef beskrivits som: "Med fast hand, skarp hjärna och hård hud navigerar Jens Henriksson, chef för Stockholmsbörsen, med ett rasande tempo i den finansiella turbulensen".

Innan han började på NASDAQ var Jens Henriksson Chef för Bankrelationer på Swedbank under en kort period efter att ha kommit tillbaka till Sverige efter två år som svensk exekutivdirektör och styrelseledamot på Internationella valutafonden, IMF, i Washington. Under hans tid genomförde IMF ett omfattande omstruktureringsprogram. Den finansiella krisen fick dessutom stora konsekvenser i två medlemsländer i den valkrets som Henriksson representerade, Island och Lettland. Bägge tvingade söka finansiell assistans. Henrikssons uppdrag var att konsultera länder i deras omställningsprogram, samt att tillvarata såväl de enskilda ländernas som IMF:s och grannländernas intressen.

Innan dess var Henriksson Senior Policy Fellow på Bruegelinstitutet där han bland annat författade den uppmärksammade boken "Ten Lessons About Budget Consolidation".

Under åren 1994 till 2006 arbetade Henriksson på Finansdepartementet. 1994-1998 var han under budgetsaneringen politiskt sakkunnig, 1998-2002 var han planeringschef och 2002-2006 statssekreterare. Under sin tid som statssekreterare var han dessutom medlem i EU:s Finansiella och Ekonomiska Kommitté, EFK, OECD:s "Working Party 3" och verksam som "Alternate Governor" i European Bank for Reconstruction and Development EBRD och IMF. Vidare var han 2006 styrelseledamot för Svenska Spel och kolumnist för tidskriften Fokus.

Jens Henriksson är civilingenjör i elektroteknik och reglerteknik och civilekonom från Lunds universitet. År 2012 blev han också fil. lic. i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Källor[redigera | redigera wikitext]