Jöns-Ove Jönsson

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jojje Jönsson)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jöns-Ove Jönsson
Född30 juni 1955 (64 år)
Träslövs församling, Hallands län
Andra namnJojje Jönsson, Jan-Ove Jönsson[1]
Aktiva år1983–
IMDb SFDb

Jöns-Ove[2][3] "Jojje" Kristian Jönsson, född 30 juni 1955 i Träslövs församling, är en svensk komiker, skådespelare, musiker och manusförfattare. Jojje Jönsson är mest känd för sina samarbeten och rollfigurer med Stefan & Krister sedan 1992, och Ivan-Boring på 1980-talet.

Jönsson bygger gärna sina karaktärer på lyteskomik med talfel och stora löständer. Dag-Otto Flink har blivit Jönssons bredaste rollfigur och som av en ren slump, just på grund av löständerna, fick det etablerade talfelet att hoppa över alla R-uttal.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jöns-Ove Jönsson växte upp i Varberg innan han som 16-åring flyttade till Falkenberg, varefter smeknamnet "Jojje" blev etablerat, då Jönsson ogillade sitt förnamn.[3]

Jönsson utbildade sig först till förskollärare, innan han visste vad han ville göra och fattade tycke för musik- och dramabranschen. Medan Jönsson studerade till dramapedagog fick han 1983–1985 en stor framgång med sin "übertönt"-karaktär Ivan Boring, som var ett ständigt återkommande inslag i Rockdepartementet i Sveriges Radio P3, med ett femtiotal monologer och visor. Ett av P3-inslagen blev så uppmärksammat att Torslandaverken sades stänga av maskinerna under de tre minuterna. Inledningsvis var allt med Ivan Boring tänkt som ett improviserat fritidsarbete.

1992 gjorde Jönsson debut med komikerduon Stefan & Krister som blyge Örjan. Jönsson är den ende som har medverkat i alla Stefan & Krister-produktioner på Vallarnas friluftsteater och har med åren intagit rollen som lite av komikerduons trogna sidekick. I flera av farserna på Vallarnas har Jönsson också medverkat i dubbla roller.

Jönsson tilldelades en Guldmask för Bästa manliga biroll i pjäs 2000 och 2001, med rollen som Conny Raberud i Rena rama Rolf och Dag-Otto Flink i Snålvatten och jäkelskap.[4][5]

Scen-/filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Manus[redigera | redigera wikitext]

Jönsson var delaktig i manuset till TV-serien Full fräs med Stefan & Krister 1993. 2014–2016 skrev han alla tre föreställningar i "Kikar'n"-trilogin på Vallarnas friluftsteater tillsammans med Lars Classon.

Etablerade karaktärer till Stefan & Krister[redigera | redigera wikitext]

Dag-Otto[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dag-Otto Flink

Dag-Otto Emanuel Flink är en brevbärare som blev känd i Jäkelskaps-trilogin, försöker välvilligt ge en hjälpande hand hos dem han besöker – men som alla andra anser störande med anledning av hans personlighet.

Blyge Örjan[redigera | redigera wikitext]

Blyge Örjan blev Jojje Jönssons debutfigur med Stefan & Krister i revyn Skåpbubblor 1992. Rollen etablerades i serien Full Fräs 1993 och 1996 där blyge Örjan är diktförfattare- och läsare, har ett eget barnprogram och visar upp sin rustade "romantiska hörna".

Errolf[redigera | redigera wikitext]

Den tröge drängen Errolf är anställd hos bonden Kristian, dock utan lön, men får åtminstone bo där. Han är klädd i blått ställ med en grå-vit keps och bruna stövlar.

Lufsen[redigera | redigera wikitext]

Lars-Uno "Lufsen" Olsen är en karaktär i farserna Två bröder emellan och Två ägg i högklackat; en småförvirrad, humoristisk, långhårig och blond ung man. Det första året är han en lejd hantverkare som försöker laga några trasiga rör i köket på Bröderna Nilssons arbetsplats, men han hade helst velat bli musiker istället för snickare. Året efter går dock hans drömmar delvis i uppfyllelse, eftersom han anställs där av den ene brodern med inriktning åt konferens och underhållning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jan-Ove Jönsson”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=242420&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3dJan-Ove+J%C3%B6nsson%26type%3dPerson%26match%3dBegin%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 9 maj 2014. 
  2. ^ Jöns-Ove, läst 2012-05-22.
  3. ^ [a b] Namnet och smeknamnet, läst 2010-11-01.
  4. ^ Guldmaskvinnare 2001, läst 2014-12-03.
  5. ^ Guldmaskvinnare 2002, läst 2014-12-03.
  6. ^ Christer Nilsson (27 januari 2001). ”Äkta män får på pälsen”. Kristianstadsbladet. http://www.kristianstadsbladet.se/noje/akta-man-far-pa-palsen/. Läst 28 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]