Jota

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Ι” leder hit. För den till utseendet identiska latinska bokstaven, se I. För den till utseendet identiska kyrilliska bokstaven, se І.
För andra betydelser, se Jota (olika betydelser).
Jota
Grekiska alfabetet
Enhetsalfabetet
Α α Alfa Ν ν Ny
Β β Beta Ξ ξ Xi
Γ γ Gamma Ο ο Omikron
Δ δ Delta Π π Pi
Ε ε Epsilon Ρ ρ Rho
Ζ ζ Zeta Σ σ ς Sigma
Η η Eta Τ τ Tau
Θ θ Theta Υ υ Ypsilon
Ι ι Jota Φ φ Fi
Κ κ Kappa Χ χ Chi
Λ λ Lambda Ψ ψ Psi
Μ μ My Ω ω Omega
Extra tecken i äldre alfabet1
Digamma uc lc.svg Digamma San uc lc.svg San
Heta uc lc.svg Heta Sho uc lc.svg Sjo
Numeriska tecken1
Stigma uc lc.svg Stigma Greek Sampi 2 shapes.svg Sampi
Qoppa Q-and-Z-shaped.svg Koppa

1 Källor: se Grekiska alfabetet#Källor

Jota eller iota (nygrekiska ιώτα, ióta, eller γιώτα, gióta, av klassisk grekiska ἰῶτα) (versal: Ι; gemen: ι) är den nionde bokstaven i det grekiska alfabetet. Den hade i det joniska talbeteckningssystemet siffervärdet 10.[1] Dess ljudvärde var i antik grekiska [i]. I modern grekiska uttalas den även som [j] om den står framför en vokal.

Jota motsvaras i det latinska alfabetet av I, i.

Unicode[redigera | redigera wikitext]

  decimalt hexadecimalt HTML
ι 953 3B9 ι
Ι 921 399 Ι

"Inte ett jota"[redigera | redigera wikitext]

Uttrycket "inte ett jota" med betydelsen "absolut ingenting" har sin bakgrund i att Jesus i Matt 5:18 enligt originaltexten (som är på grekiska) säger att inte ett jota av lagen skall förgås. Då lagen (Torah) är skriven på hebreiska är det rimligt att anta att Jesus syftade på motsvarande bokstav i det hebreiska alfabetet, bokstaven Yod (י), som är det alfabetets klart minsta bokstav.

Jot[redigera | redigera wikitext]

I klassisk grekiska fanns inte fonemet /j/, och det finns därför ingen motsvarande bokstav i det grekiska alfabetet. När fonemet utvecklades från /i/ under medeltiden fortsatte det att skrivas med jota, vilket fortfarande sker i modern grekiska.[2]

Trots detta finns det ett tecken i Unicode för detta fonem (03F3 GREEK LETTER YOT, ȷ). Detta tecken har alltså aldrig använts av greker, utan uppfanns av lingvister under 1800-talet, som haft ett behov av att särskilja fonemen /i/ och /j/ bland annat för att kunna rekonstruera protogrekiska.[2] Tecknet är unikt i Unicode därför att det används för att skriva grekiska, men dess form är beroende av vilket språk lingvisten skriver för. Tyska lingvister har använt det latinska tecknet j (som heter Jot på tyska), medan franska lingvister har använt y (yot).[3] Andra lingvister har bland annat använt olika upp-och-nervända varianter av jota.[2]

I standarden Unicode 5.0 tecknas det som j.[4] Tecknet saknar versal form.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aaboe, Asger (1969). Antikens matematik. Prisma Stockholm. sid. 115 
  2. ^ [a b c] Nick Nicholas Yot Arkiverad 13 juni 2010 hämtat från the Wayback Machine., 2003-09-04. Källor finns på sidan Greek Unicode Issues Arkiverad 6 juni 2004 hämtat från the Wayback Machine., av samma författare. Läst 29 juni 2008.
  3. ^ Haralambous, Yannis (mars 1999). ”1.2.2 The letter yod” (på en) (PDF). From Unicode to Typography, a Case Study: the Greek Script. Boston. http://omega.enstb.org/yannis/pdf/boston99.pdf. Läst 29 juni 2008  Paper till 14th International Unicode Conference.
  4. ^ Finns tillgänglig som PDF på http://www.unicode.org/charts/PDF/Unicode-5.0/U50-0370.pdf.