Kanske en diktare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kanske en diktare
GenreDrama
RegissörLorens Marmstedt
ManusTorsten Flodén, Lorens Marmstedt
Baserad påKanske en diktare av Ragnar Josephson
SkådespelareGösta Ekman
Gunnar Olsson
Karin Kavli
Hjalmar Peters
OriginalmusikWillard Ringstrand
FotografRagnar Westfelt
ProduktionsbolagAB Nordisk Filmproduktion
DistributionAB Terrafilm
Premiär1933
Speltid78 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Kanske en diktare är en svensk dramafilm från 1933 i regi av Lorens Marmstedt. Filmen är baserad på pjäsen Kanske en diktare från 1932 av Ragnar Josephson. I huvudrollen ses Gösta Ekman.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filip är rockvaktmästare på en restaurang. Han lever i sin egen värld och drömmer om att människor ska se honom så att han för en stund ska få känna sig levande. Han bedömer människor efter deras kläder och filosoferar om det liv han känner sig utestängd ifrån.

En kväll kommer tre personer till restaurangen: direktör Kurtz, direktör Viding och hans fru Jane. Viding har skaffat sig stora skulder som Kurtz skall betala på ett villkor: om Viding ställer sin fru till Kurtz förfogande.

Filip blir vittne till en scen när frun ber om att få slippa bli lämnad ensam med Kurtz, varpå hennes man fordrar att hon skall vara tillmötesgående gentemot Kurtz med tanke på skulderna de har.

Då tar frun fram en revolver, hennes man försöker att avväpna henne, tumult uppstår och mannen blir träffad av ett skott och dör. Filip störtar fram, rycker revolvern från fru Viding och tar på sig skulden. I rätten diktar Filip ihop en bekännelse.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades den 24 februari 1933 i Stockholm. Den spelades in vid Irefilms ateljé i Stockholm med exteriörer från Norr Mälarstrand av Ragnar Westfelt.

Som förlaga har man författaren Ragnar Josephsons pjäs Kanske en diktare som uruppfördes på Vasateatern i Stockholm 1932, även då med Gösta Ekman i huvudrollen.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]