Plaza (biograf, Stockholm)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Biograf Plaza, interiör, 1939.
Före detta biograf "Plazas" entré, 2009

Plaza var en biograf och senare teater som låg i kvarteret Resedan vid Odengatan 78 i Vasastan i Stockholm. Biografen öppnade 1931 och lades ner 1973.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Biografen Plaza byggdes i den nya funktionalistiska arkitekturstilen som fick genomslagskraft i Sverige i början av 1930-talet. Stockholms första "funkis-bio" var Flamman (nedlagd 1963) vid Hornstull ritat av Uno Åhrén, den andra i den nya stilen blev Plaza, ritat av Björn Hedvall och den tredje var Paraden (nedlagd 1984) vid Valhallavägen, även den gestaltad av Hedvall.

Plaza uppfördes på initiativ av Anders Sandrew och invigdes den 1 januari 1931. Biografen var redan från början utrustat med teknik för visning av ljudfilm. Den tillhörde inte de största i Stockholm utan räknades till medelklassen. Salongens väggar var klädda i brun sammetsplysch och taket gick i svart och vitt. Ridån var rosa liksom fåtöljernas klädsel. Plaza hade plats för 599 personer i salongen, en läktare fanns inte.

År 1962 byggdes Plazas salong om och fick ett brantare golv och modernare belysning, då användes biografen huvudsakligen som stadsdelsbiograf för Vasastan, som fick visa filmer som innan hade gått på premiärbiograferna. I maj 1973 lades Plaza ner, därefter var det en bosättningsaffär. 1984 byggdes Plaza om till teaterlokal med namnet "Teater Plaza", där Mimensemblen och Pantomimteatern hade föreställningar fram till 1993.[1] Idag (2009) påminner bara baldakinen om att det funnits en biograf här, lokalen nyttjas av diverse butiker.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppgifter enligt Teater TR3 Arkiverad 18 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Källor[redigera | redigera wikitext]