Kapskedand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kapskedand
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Cape Shoveler RWD.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Egentliga andfåglar
Anatidae
Släkte Anas
Art Kapskedand
A. smithii
Vetenskapligt namn
§ Anas smithii
Auktor (Hartert, 1891)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kapskedand (Anas smithii) är en fågel i familjen egentliga andfåglar inom ordningen andfåglar.[2] IUCN kategoriserar arten som livskraftig.[1]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer främst i Sydafrika och mer lokalt längre norrut i Namibia, Botswana, Zimbabwe, södra Angola, Lesotho, Moçambique och Zambia.[1] Den är huvudsakligen en stannfågel men kan genomföra lokala säsongsbundna förflyttningar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kapskedanden mäter 51–53 cm på längden och har en stor skedformad näbb. Som adult har den vattrad gråbrun fjäderdräkt ochmörkorange ben. Som hos många andfåglar på södra halvklotet ser könen lika ut men hanen har ljusare huvud än honan, har ljusblå arm som skiljs från den gröna vingspegeln av ett vitt band, och den har gult öga. Honans arm är grå.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den bildar flockar utanför häckningstiden och kan uppträda i mycket stora flockar. Den lever i öppen våtmark och födosöker genom att tippa kroppen framåt och för näbben från sida till sida för att sila in föda i näbben. Den äter främst blötdjur och insekter. Boet är en grund fördjupning i marken som den fodrar med växtmaterial och dun, och det placeras vanligtvis nära vatten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2011 Anas smithii . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Downloaded from http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]