Karlskrona HK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karlskrona HK
Hemort Sverige Karlskrona, Sverige
Grundad 2001
Lagfärger
            
Hemmaplan ABB Arena Karlskrona
Ordförande Tobias C. Larsson
Vice ordförande Christer Rydberg
General Manager Michael Sundlöv
Tränare Ove Molin
Kapten Morten Madsen
Nuvarande liga SHL
Övrigt
Supportrar Black Bugs
Webbplats www.khk.se

Karlskrona HK (KHK), bildad 2001, är en ishockeyklubb från Karlskrona i Sverige. Klubben kvalificerade sig för spel i Allsvenskan 2012. 2015 kvalificerade sig klubben för SHL.[1] Klubben spelar sina hemmamatcher i ABB Arena Karlskrona. Ishallen har en kapacitet för 5 050 åskådare. Klubbens supporterklubb heter Black Bugs.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Karlskrona HK bildades 2001 efter att den förra klubben Karlskrona IK (KIK) gått i konkurs samma år. Karlskrona HK har under den korta livstiden skapat sina sportsliga framgångar genom att värva duktiga hockeyspelare från omkringliggande hockeyklubbar. Säsongen 2007/2008 lyckades klubben ta sig till division 1 efter enbart två säsongers spel i division 2. Detta utan att förlora en enda match i playoff eller i kvalserien.

Säsongen 2008/2009 lyckades med gå "bakvägen" till playoff 2 efter att man slagit ut Mjölby med 2-0 i matcher, sedan mötte man Skåre BK, farmarlag till Färjestad BK, som slog ut Karlskrona HK i två raka matcher.

Säsongen 2010/2011 lyckades Karlskrona först ta sig till Allettan för första gången i klubbens historia och sedan gå igenom alla playoffstegen och vidare till Kvalserien till Allsvenskan där man var 1 poäng från att ta steget upp i Allsvenskan. Det var även nära att laget fick spela i Allsvenskan då Borås HC visade ett negativt resultat på över 1 miljon för säsongen 10/11, men Borås fick efter en tid besked att de fått elitlicensen godkänd av allsvenska nämnden och fick spela kvar i allsvenskan säsongen 11/12.

Säsongen 11/12 lyckades Karlskrona att ta sig upp till Hockeyallsvenskan genom att bland annat slå ut Vita Hästen i playoff och vinna kvalserien till Hockeyallsvenskan på ett mycket övertygande sätt före de då allsvenska lagen Sundsvall och Borås.

Säsongen 14/15 avslutades med att Karlskrona HK tagit sig in i SHL, och hösten 2015 släpptes pucken för första SHL-matchen. Klubben höll sig kvar via kval mot AIK och spelar även 2016/17 i SHL.

The Bones har gjort en låt, KHK Fight Song, tillsammans med KHK som spelas när laget gör entré. Föreningens egna TV-kanal KHKTV har gått i bräschen för ett nytänkande inom hockeysverige[källa behövs] gällande att marknadsföra ishockeyn och i synnerhet Karlskrona HK via intervjuer och streamade livesända matcher via internet.

KHK har gjort sig kända för spektakulära värvningar[källa behövs]. I november 2011 värvades den amerikanska hockeyspelaren Bates Battaglia. Battaglia gjorde mål redan efter 25 sekunder i sin debutmatch för Karlskrona den 13 november. Battaglia har spelat över tio säsonger i NHL (580 matcher) för klubbarna Carolina Hurricanes, Washington Capitals, Colorado Avalanche och Toronto Maple Leafs. Han har även deltagit i USA:s landslag i två VM och har totalt spelat 15 matcher i landslagströjan.

Ishockey i Karlskrona[redigera | redigera wikitext]

Karlskrona HK 2001-

Karlskrona IK 1972-2001

Hästö IF[2] / Långö AIK / Saltö BK

Hästö tillsammans med Långö AIK, Saltö BK, F 17:s IF och Kallinge SK började organisera ishockeyn i Blekinge.

12 mars 1947 blev det premiär i Karlskrona mellan en kombination av bandyspelare från stan som mötte ett lag bestående av besättningsmän från amerikanska marinfartyg som låg uppankrade norr om Aspö och väntade på att isvintern skulle ge med sig. Matchen spelades på Västra Marks B-plan som då var en landisbana. den kvällen kom det 1287 personer! för att titta på ishockey. Det blev hemmaseger med 8-1.

1948 startade den första serien i Blekinge med fem lag; Kallinge SK, Hästö IF, Långö, F17 IF och Saltö BK.

Man hade en isbana mellan långö och kakelfabriken.

Den första serien slutade

1 Långö 5

2 F17 5

3 Kallinge 4

4 Hästö 2

5 Saltö 2

Hästö och Saltö spelade en match mindre p.g.a att isen töade bort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ David Hjorter & Andreas Lindman (10 mars 2015). ”Karlskrona klart för SHL”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6113432. Läst 11 mars 2015. 
  2. ^ Sunesson, Torbjörn. En resa i tiden 1938-2005 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]