IF Troja-Ljungby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
IF Troja-Ljungby
Troja Ljungby-spelare.JPG
Hemort Ljungby
Grundad 1948
Lagfärger          
Hemmaplan Ljungby Arena
Sportchef Mikael Larsson
Tränare Pelle Svensson
Meriter
Säsonger i Sveriges högsta division 0
Säsonger i Svenska hockeyligan 0
Supportrar Trojasupport

IF Troja-Ljungby är en klassisk ishockeyklubb från Ljungby, Kronobergs län, Småland.

Föreningen bildades den 22 mars 1948 som IF Troja. Under det första styrelsemötet, som hölls i lagret till en kemikalieaffär, föll en tapetrulle ner från en hylla varefter föreningen tog sitt namn och klubbemblem (en stegrande häst) från märket på rullen. I december 1948 spelade klubben sin första seriematch, mot Cyrus från Jönköping.

Sedan Hockeyallsvenskan startade 1983 har IF Troja-Ljungby spelat 18 säsonger (inräknat säsongen 2013/2014) i landets näst högsta serie. Laget har nått Kvalserien till Elitserien i ishockey åtta gånger.

Ungdomsverksamheten i IF Troja-Ljungby, med lag i J18 Elit och J20 Elit, är känd som en plantskola inom svensk ishockey. Roger Johansson, guldmedaljör i Olympiska vinterspelen i Lillehammer 1994 samt trefaldig svensk mästare i ishockey, har IF Troja-Ljungby som moderklubb. Även Tre Kronor-profilerna Stefan "Åttan" Nilsson, Mattias Weinhandl, Johan Andersson och Kenneth Ekman har fostrats i klubben. Ungdomssektionen omfattar omkring 300 barn och 60 ledare. IF Troja-Ljungby och Sunnerbogymnasiet bedriver även ett av Sveriges 33 elitishockeygymnasier.

I februari 2016 meddelar Troja att det kommer startas ett damlag till säsongen 16/17. Initiativtagare till detta är Morgan Johansson som även är domare i SHL och kommer från Ljungby. En spelare som har fina meriter och som troligen kommer att vara kapten i laget är Riikka Välilä som spelar i Finska landslaget men som numera bor i Ljungby. Tränare för Trojas damlag blir Stefan "8:an" Nilsson som förutom flera säsonger med Trojas a-lag har två SM-guld med Färjestad i bagaget. Den andra tränaren är Mikael Johansson som också har en lång bakgrund i Troja/Ljungby.

IF Troja-Ljungbys hemmarink heter Ljungby Arena ( Tidigare Sunnerbohov). Arenan renoverades för ca. 90 miljoner under 2015 och blev klar lagom till säsongen 15/16. Sunnerbohov, som arenan tidigare hette, stod klar 1981 och ersatte det gamla Istältet vid Lagavallen i Ljungby. Den hade då en kapacitet på 3000 personer, numera går det in ca. 3500 personer. Publikrekordet är dock 4050 personer, satt den 21 januari 1997 mot Brynäs IF (IF Troja-Ljungby förlorade matchen med 2–1). Precis intill Ljungby Arena ligger Trojahallen, en fullstor träningshall med en liten läktare, som invigdes 2008. Den 25 augusti 2014 beslutade kommunfullmäktige i Ljungby att låna ut 89 miljoner kronor till Trojas arenabolag för en renovering av Sunnerbohov, som beräknades stå klart lagom till seriestart i oktober.


Kända spelare som spelat i IF Troja-Ljungby[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]