Katarina västra vårdgymnasiums gymnastikhall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kasper Salins fotografi från sekelskiftet 1900 syns byggnadens höga gavel.

Katarina västra vårdgymnasiums gymnastikhall är en gymnastikbyggnad vid Östgötagatan 25 på Södermalm i Stockholm. Byggnaden uppfördes 1881 och brandskadades svårt i juli 2003. För närvarande (2014) står brandruinen kvar i väntan på framtida återuppbyggnadsplaner.

Byggnad[redigera | redigera wikitext]

Gymnastikbyggnaden, som tillhörde Katarina västra skola i samma kvarter, ritades av arkitekt Per Emanuel Werming i en kraftfull gavelarkitektur med en tung fronton mot Östgötagatan och bakgården. Sockeln är stark rusticerande. Byggnaden är uppförd av tegel i en våning och har putsade fasader. Gymnastikdirektör L.M. Törngren svarade för gymnastikutrustningen. På 1920-talet ombyggdes omklädningsrummen och interiören moderniserades. Bland andra tränande brandmännen från intilliggande Katarina brandstation i gymnastiksalen.

Branden[redigera | redigera wikitext]

Natten mellan 8 och 9 juli 2003 eldhärjades byggnaden svårt. Enbart ytterväggarna kvarstod efter branden och inredningen totalförstördes. När räddningstjänsten kom till platsen var gymnastiksalen helt övertänd trots att de första bilarna var där cirka två minuter efter det första larmet. Släckningsarbetena inriktades tidigt mot att förhindra att branden skulle sprida sig, vilket lyckades. Man sökte även begränsa branden med hjälp av rökdykare, men dessa drogs snabbt tillbaka på grund av det häftiga brandförloppet och risk att innertaket skulle rasa ner. I gymnastikhallen fanns även en hoppgrop för gymnaster innehållande ca 100 m³ skumgummi som under branden avgav giftiga gaser. Som mest bekämpade cirka 50 brandmän från flera brandstationer eldsvådan. Orsaken till branden var okänd, troligen anlagd.

Återuppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

De kvarvarande murarna kommer att användas för uppförandet av ett turkiskt bad och 16 lägenheter. Byggstart är satt till maj 2017.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]