Kizomba

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
G-Amado, en portugisisk sångare och musikproducent i kizomba och R&B.

Kizomba är en dans- och musikgenre från Angola. Musiken sjungs i allmänhet på portugisiska. Dansen är känd för att vara mycket smidig, långsam och sensuell.

Kizombans ursprung debatteras ibland, men den har delvis utvecklats i Angola under slutet av 1980- och början av 1990-talet. Kizomba är namnet som slagit igenom, och ordet kommer ifrån språket kimbundu i Angola, som betyder "fest". Musiken är en fusion av semba (föregångaren till samba) med merengue, en musikstil från Dominikanska Republiken. Kizomba dansas också i andra portugisisktalande afrikanska länder samt i Europa och växer snabbt. Dansen är känd för att ha en långsam, envis, något hård men ändå sinnlig rytm, ett resultat av elektroniska slagverk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kulturella influenser[redigera | redigera wikitext]

Influenser av angolansk kizomba märks av i de flesta portugisisktalande afrikanska länder, men också i Portugal (särskilt i Lissabon och omgivande förorter som Amadora eller Almada), där invandrargrupper har startat klubbar där man dansar en förnyad stil av kizomba. Kizomba är nu också allmänt mycket populär och besökare kommer till dessa klubbar i växande antal. Kizombamusiken från São Tomé är mycket lik den angolanska. Juka är den mest framstående artisten från São Tomé men även inom kizombamusiken i allmänhet.

I Angola finns de flesta klubbarna i Luanda. Kända angolanska kizombamusiker är Neide Van-Dúnem, Don Kikas, Calo Pascoal och Irmãos Verdades bland många andra, men Bonga är förmodligen den mest kända angolanska artisten efter att ha hjälpt popularisera stilen både i Angola och Portugal under 1970-talet och 1980-talet.

Kizomba som dans[redigera | redigera wikitext]

I Angola på 1950-talet betydde uttrycket kizombadas en fest. Ordet associerades då inte med en viss dans eller musikgenre. Däremot fanns det en dans känd som semba, rebita, kabetula eller maringa redan på 50- och 60-talen. Andra danser såsom tango kom via Europa och dansades av de portugisiska kolonialisterna. Danserna plena från Puerto Rico och merengue från Dominikanska republiken tros ha införts genom det kubanska inflytandet i Angola under kriget. Sättet att dansa kizomba på är mycket smidigt med influenser av tangosteg, och en av de huvudsakliga skillnaderna mot tangon är att höften rör sig framåt, bakåt och i cirkel. Man dansar på taktslagen men leker även med att dansa mellan dem, och ibland använder man även synkoperade steg. I den moderna sembadansen är det lätt att se hur många av stegen påverkats av kubansk dans och kanske vice versa, eftersom man finner stora likheter mellan danserna.

Kizomba i världen[redigera | redigera wikitext]

Länder där kizomban är mest populär är bland annat Angola, Guinea-Bissau, Kap Verde, Portugal, Moçambique, Ekvatorialguinea, São Tomé och Príncipe, Östtimor, Brasilien och Macau. Personer inom kizombakulturen har spridit den till andra länder och den finns nu i nästan alla länder i Europa, USA med flera.

Kizomba i Belgien[redigera | redigera wikitext]

Kizomba har funnits i Belgien sedan 2006, då José N'dongala grundade Kizombalove Academy. Den började bli populär när han organiserade betydelsefulla danshändelser på strategiska platser som Hotel Metropole, La Tentation, Concert Noble och utomhus i centrala Bryssel.

Kizomba i Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Kizomba har funnits i Storbritannien i ca 20 år med afro-portugisiska fester som startade så tidigt som 1991 på olika platser runt om i London. Man nådde däremot inte ut till allmänheten förrän 2005 då Iris De Brito började visa upp kizomba på olika salsaställen runt om i Storbritannien.

Kizomba i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kizomba var tills nyligen tämligen okänt i Sverige, men blev under 2011 och 2012 snabbt populärare och slog igenom på riktigt under 2014, framför allt i kretsar som dansar bachata och många som dansar zouk provar även kizomba. Dansställen inriktade på salsa och/eller bachata har även börjat spela kizomba, och det anordnas nu också fester där man nästan enbart spelar kizomba och semba på flera platser i Stockholm och Göteborg, mindre regelbundet även i andra städer som Malmö, Örebro och Umeå[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [kizombaumea.se ”Kizomba Umeå”]. kizombaumea.se. Läst 11 april 2016.