Klaverinstrument

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Klaviaturinstrument)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett klaverinstrument är ett musikinstrument som spelas med en klaviatur.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Det finns med hänsyn till tonbildningssättet fyra sorter:

Den som Nationalencyklopedin och en del andra källor reserverar termen klaverinstrument för:
stränginstrument (kordofoner) av cittratyp där tangenter (ofta utformade som hävstänger) på ett eller annat sätt sätter strängen i svängning. Instrumenten kan sedan delas in i sådana där strängen knäpps (till exempel med ett stift som fungerar som plektrum) och sådana där den slås (till exempel med en hammare).

Vissa använder termerna klaverinstrument och tangentinstrument synonymt. Dubbeltydigheten går tillbaka på att ordet "klaver", så länge det var i dagligt bruk, avsåg både tangentinstrument med strängar och klaviatur.

De tre som i varje fall hör till gruppen "tangentinstrument":
blåsinstrument (aerofoner), som består av (ett eller flera) register med pipor eller tungor, vilka bringas att ljuda genom en riktad luftström från någon form av blås- eller suganordning;
slaginstrument (idiofoner), där tangenter med hammare slår an till exempel metallstavar;
elektrofoner eller elektriska och elektroniska instrument med klaviatur, där elektrisk ström spelar en avgörande roll som del av själva ljudkällan.

Om man så vill kan man också föra ett par stränginstrument av lutatyp till gruppen klaverinstrument, nämligen vevliran och nyckelharpan. Å ena sidan har de klaviatur; å andra sidan används den inte till att bilda tonen i en (nästan alltid) frisvängande sträng, utan bara till att få önskad tonhöjd genom att förkorta strängen (i stället för fingrar på en greppbräda).

Systematik[redigera | redigera wikitext]

- inom grupperna i grov ordning efter ålder -

Tangentinstrument och klaverinstrument:

med flygel
och pianino, kammarpiano eller upprättstående piano

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]