Klykstjärtad stormsvala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Klykstjärtad stormsvala
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Leach's Storm Petrel from the Crossley ID Guide Britain and Ireland.jpg
Collage med bilder av klykstjärtad stormsvala.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Stormfåglar
Procellariiformes
Familj Nordstormsvalor
Hydrobatidae
Släkte Oceanodroma
Art Klykstjärtad stormsvala
O. leucorhoa
Vetenskapligt namn
§ Oceanodroma leucorhoa
Auktor Vieillot, 1818
Klykstjärtad stormsvala på häckningsplats.
Klykstjärtad stormsvala på häckningsplats.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Klykstjärtad stormsvala (Oceanodroma leucorhoa) är en fågel i familjen nordstormsvalor i ordningen stormfåglar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Klykstjärtad stormsvala är 18-21 centimeter lång och har ett vingspann på 43-48 centimeter. Könen är lika och precis som andra pelagiska fåglar har den en rörformig tub på ovansidan av näbben. Den är klart större än stormsvalan, som den liknar ytligt med sin mörka fjäderdräkt och vita gump. [2] Den flyger fladdrande men med djupa vingslag, och tassar på vattenytan när den plockar upp plankton från havet.

Den skiljer sig från stormsvalan genom sin större storlek, kluvna stjärt, snarare gråaktigt ansikte istället för svart annorlunda mönster på gumpen och annorlunda beteende vid flygning. Dess större täckare är ljusare grå vilket resulterar i att, när den med utspärrade vingar vänder upp ryggen, ser det ut som att den har en ljus halvcirkel på ovansidan.[3]

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Klykstjärtad stormsvala häckar på oåtkomliga öar i de kallare norra delarna av Atlanten och Stilla havet. Häckning förekommer i Norge och på Färöarna. Man brukar dela in den i allt från fyra till sex uderarter där de absolut största antalet tillhör de två underarterna O. l. leucorhoa och O. l. beali. Underarten O. l. chapmani häckar på ögruppen San Benito och på Los Coronados utanför Västra Mexiko, medan de båda underarterna O. l. cheimomnestes och O. l. socorroensis häckar på vintern kontra sommaren på Guadeloupe. Vissa taxonomer delar också in den i underarten O. l. willetti.

Klykstjärtad stormsvala i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sveriges hav är den en regelbunden men sällsynt gäst och den påträffas mycket oftare än stormsvala. Det ses årligen ett antal klykstjärtade stormsvalor kring främst Skånes, Hallands och Bohusläns kuster.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Klykstjärtad stormsvala häckar i kolonier nära havet och har sitt bo i hålor bland klippor, där den lägger ett enda vitt ägg. Den är strikt nattaktiv på häckningsplatserna bland annat för att undvika predation från måsar och labbar. Den undviker till och med att komma i land klara månskensnätter. Den är dålig på att gå.

Utanför häckningssäsongen lever den helt ute på havet, vilket tillsammans med dess avlägsna häckningsplatser gör att den är svår att se från land. Endast vid storm kan den tvingas in till land då man kan få se den flyga i de djupa vågdalarna. Till skillnad från stormsvalan följer klykstjärtade stormsvalan inte efter båtar.

Klykstjärtad stormsvala kan bli över 20 år gammal.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Oceanodroma leucorhoa Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Klykstjärtad stormsvala Oceanodroma leucorhoa, Mellbystrand artportalen.se
  3. ^ Klykstjärtad stormsvala Oceanodroma leucorhoa, Hovs halla artportalen.se

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]