Kolasås

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hemmagjord kolasås sjudande på spisen
O'hoj kolasås på tub, 350 gram

Kolasås eller kinuskisås[1] är ett krämigt födoämne som ofta används tillsammans med glass, tårta eller dylikt.

Nödvändiga ingredienser i hemmagjord kolasås är grädde och socker i någorlunda lika delar. Sockret kan kombineras med sirap. Vanliga smaksättare är vanilj och kakao. Smör/margarin och en liten mängd salt kan också ingå. Beredning sker genom att låta alla ingredienser sjuda under omrörning i kastrull tills önskad konsistens uppnås; 5 minuter ungefär. Smaken på hemmagjord kolasås ligger mycket nära knäck. Detta följer av att knäcken består av samma ingredienser, med skillnaden att förhållandena är annorlunda: två delar socker (eller sirap och socker) samt en del grädde.

Kolasås finns också färdig på tub.

Kinuski[redigera | redigera wikitext]

Ibland går kolasås under benämningen kinuski(sås)[2] (alternativt tjinuski[3]) ett ord som kommit från ryskan in i svenskan genom finskan. Ursprungligen är kinuski helt enkelt enbart en benämning på kola, det vill säga ett hopkok av socker och grädde i varierande proportioner.

Den allmänna användningen av begreppet kinuski ger ett sken av att man talar om någon speciell variant av kolasås, men ser man på ingredienserna i olika slags kinuski finns där ofta föga som särskiljer dem från det spektrum av grädd- och sockerblandningar som betecknas kolasås. Möjligen används benämningen särskilt ofta då såsen serveras tillsammans med syrliga bär, särskilt lingon.[3] Dessutom ingår ofta vanilj[2] som smaksättning.

Observera att den svenska stavningen och uttalet är en förvanskning av det ursprungliga ryska ordet тянучки, med ungefärligt uttal t-janutjki.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vår Kok Bok, sid 584; 24:e upplagan
  2. ^ [a b] kinuski i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 mars 2017.=
  3. ^ [a b] "Tjinuski med lingon i kransar". ica.se. Läst 12 mars 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]