Kombucha

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kombucha

Kombucha är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess av avsvalnat sötat te till en syrlig och vinägeraktig dryck. Jäsningen sker med hjälp av bakterie- och jästkulturer som Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii och Zygosaccharomyces bailii.

Kombucha har tillskrivits positiva hälsoeffekter, men dessa effekter styrks inte av vetenskapliga bevis. [[http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha#cite_note-acs-1|1]] Konsumering av kombucha har i sällsynta fall lett till bieffekter och dödsfall, och otillräcklig preparation av drycken kan leda till föroreningar. [[http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha#cite_note-acs-1|1]]

Kombuchasvampen är också känd som Volga-svamp eller tesvamp. På grund av det ökande intresset för de hälsosamma effekterna av kombucha och för att identifiera dess huvudkomponenter genomfördes en undersökning av Cornell University i USA. De positiva effekterna av kombucha tillskrivs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom innehåller kombucha många antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

C.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York