Ättiksyra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ättiksyra
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namnEtansyra
Kemisk formelC2H4O2 eller
CH3COOH
Molmassa60,05 g/mol
UtseendeFärglös, vätska
CAS-nummer64-19-7
SMILESCC(=O)O
Egenskaper
Densitet1,049 g/cm³
Löslighet (vatten)Blandbar
Smältpunkt16,5 °C
Kokpunkt118,1 °C
Faror
Huvudfara
07 – Skadlig
Skadlig
05 – Frätande
Frätande
NFPA 704

NFPA 704.svg

2
3
0
 
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Ättiksyra eller etansyra, är den enklaste karboxylsyran efter myrsyra. Dess kemiska formel är CH3COOH men den förkortas ofta HOAc där Ac- betecknar en acetylgrupp CH3-C(=O)- [1]). Något oegentligt förekommer även, särskilt i samband med syra-basreaktioner[2], även förkortningen HAc där Ac- då får uttydas som en acetatgrupp CH3-COO--[3]. I utspädd form kallas den ättika och är en vanlig hushållskemikalie som används främst för inläggningar och rengöring.

Ättiksyra har sin smältpunkt mellan 16 °C och 17 °C, vilket har gett den rena syran namnet isättika eftersom den vid rumstemperatur liknar is. Dess relativt höga kokpunkt 118 °C kan förklaras genom att den bildar vätebundna dimerer. Ättiksyras pKa är 4,79. Syran bildar lätt salter som kallas acetater som precis som nitrater är lösliga i vatten. I innehållsförteckningar på livsmedel används E-nummer E 260 för ättiksyra. Årligen används - globalt sett - cirka 6,5 miljoner ton ättiksyra, varav en mindre del är återvunnen.[förtydliga]

Liksom många andra karboxylsyror bildar ättiksyra enkelt sin anhydrid, acetylacetat ((CH3CO)2O).

Biokemi[redigera | redigera wikitext]

Ättiksyra förekommer naturligt i kroppen och deltar i många biokemiska processer. Vid kroppsenligt pH är syran huvudsakligen protolyserad, det vill säga i form av acetatjoner varför den i biokemiska sammanhang lite slarvigt och anglifierat oftast benämnes enbart "acetat".

Kroppen bryter ner etanol till ättiksyra.

Användning[redigera | redigera wikitext]

En stor del av ättiksyran som produceras används till framställning av vinylacetat som används till polymer, och estrar som etylacetat som används som lösningsmedel i målarfärger. Ättiksyra används också för tillverkning av ättiksyraanhydrid som sedan kan användas till tillverkning av cellulosaacetat (som används till tyg, film med mera) och acetylsalicylsyra (som bland annat ingår i till exempel aspirin). Ättiksyraanhydrid bildar med morfin drogen heroin, ett starkt narkotikum.

Man använder också ättiksyra till inlagd ättiksgurka för att ättikan i inläggningar gör att bakterier inte kan leva där.[4]

Många estrar produceras genom reaktion mellan en alkohol och ättiksyra, dessa estrar kallas acetater som till exempel metylacetat, etylacetat, butylacetat, propylacetat och amylacetat. Andra användningsområden för ättiksyra är:

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Även om ättiksyra är en organisk syra kan den i höga koncentrationer vara frätande. Koncentrerad ättiksyra kan också brinna vid höga temperaturer.

Frätande Irriterande
Frätande        Irriterande

Koncentration Märksymbol
10–25% Irriterande (Xi)
25–90% Frätande (C)
>90% Frätande (C)

Lösningar med högre koncentrationer än 25 % kan ge ifrån sig frätande ångor, men lägre koncentrationer som 5 % är ganska ofarliga utom om man dricker lösningen, då strupen kan skadas.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cooper, Caroline (2010). Organic Chemist's Desk Reference. CRC Press Book 
  2. ^ DeSousa, Luis R. (1995). Common Medical Abbreviations. Cengage Learning. sid. 97. ISBN 978-0-8273-6643-5 
  3. ^ Kjellstrand, Martin. ”Incorporation of enzyme cofactor model systems into designed polypeptides”. Department of Organic Chemistry, Göteborg University. sid. 15 Förkortningar. https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/41225/1/gupea_2077_41225_1.pdf. 
  4. ^ Andreasson, Berth (2001). Puls kemi. natur och kultur. sid. 75. ISBN 91-27-60455-1