Konfluxsviten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kristalltjuren)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Konfluxsviten är ett äventyr i fyra delar av Erik Granström till rollspelet Drakar och Demoner.

Del 1: Svavelvinter, 1987[redigera | redigera wikitext]

Konfluxsviten
FulltitelSvavelvinter - Ereb Altor vol. II
FörkortningSV
KampanjvärldEreb Altor
Utgivning1987
TypKampanjmodul, äventyr
SystemDrakar och Demoner
SpråkSvenska
KonstruktionErik Granström
IllustrationerStefan Kayat
Grafisk formStefan Thulin
OmslagSteven Hägg
KartorAnn-Sophie Qvarnström
ProduktionKlas Berndal
FormatBox med två häften (G5, 84 resp. 32 sidor) samt karta i fyrfärg (A3)
RedigeringAnders Blixt, Olle Sahlin
FörlagÄventyrsspel (Target Games)
TryckTryckproduktion, Västerås

Svavelvinter, den första delen i Erik Granströms "Konfluxsvit", var en kampanjmodul med fyra deläventyr till Drakar och Demoner, publicerad 1987. Modulen beskriver den arktiska ön Marjura, befolkad av religiösa fritänkare, gruvarbetare samt i staden Arhem en liten garnison från Trakorien som kontrollerar den lönsamma svavelutvinningen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De fyra deläventyren är "Kmordadruidernas tempel", "Cruris gravar", "Kvicksilvergruvan" och "Järntornet". Tanken är att rollpersonerna ska anlända till Arhem, snappa upp rykten om vad som sker på Marjura och sedan ge sig ut på äventyr. De fyra deläventyren är relativt fristående scenarier som kan spelledas i valfri ordning. Äventyret är därigenom icke-linjärt vilket dock ställer större krav på spelledaren än ett hårdare styrt äventyr.

Kmordadruidernas tempel[redigera | redigera wikitext]

På ett ur polarisen uppstickande berg ligger Kmordatemplet där druider dyrkar naturen och kölden, "Kmorda". Kmordadruiderna har också ett kapell i Arhem. Föreståndarinnan i Arhem börjar emellertid bli orolig över vad som kan ha hänt bröderna och systrarna i templet eftersom hon inte har hört av dem på länge.

Cruris gravar[redigera | redigera wikitext]

På Marjuras nordvästra kust påstås att det finns gravar efter ett fallet rike. Gravplundrare tror att där finns guld och rikedomar och Marjuras urbefolkning kvurerna tror att någonstans i gravarna finns ett mäktigt vapen som kan befria Marjura från ondskan.

Kvicksilvergruvan[redigera | redigera wikitext]

Några mil sydost om Arhem ligger en kvicksilvergruva där draken Blatifagus slagit sig ned. Den trakoriska garnisonen håller draken med mat så länge den håller sig lugn och på ståthållarens order får draken inte störas. Dvärgarna som drev gruvan är emellertid beredda att betala 50 guldmynt per tunna kvicksilver till den som vågar besöka gruvan och hämta några tunnor.

Järntornet[redigera | redigera wikitext]

På norra Marjura finns det så kallade Järntornet, där en hemlig sekt påstås utföra grymma experiment på människor och djur. Många är de på Marjura som helst skulle se att sekten jagades bort från ön.

Fortsättning[redigera | redigera wikitext]

Trots den skenbart konventionella inledningen - undersök ett tempel, plundra gamla gravar, plundra en drakgrotta, slåss mot onda kultister - så utgör Svavelvinter början av ett större och mycket komplexare händelseförlopp som i slutändan leder till "den femte konfluxen", ett punkt i tiden då alla möjliga öden löper samman i en och som för alltid förändrar världens utseende. Svavelvinter och dess fortsättning i den s.k. "Konfluxsviten" anses bland många svenska rollspelare vara en av de bästa produkter som någonsin givits ut i Sverige.

Om kartongen[redigera | redigera wikitext]

I likhet med många andra av Äventyrsspels produkter gavs Svavelvinter ut i en kartong. Till skillnad från alla de andra produkterna så består dock inte Svavelvinter-kartongen av en botten och ett lock, utan är i stället i ett stycke där bottnen och locket sitter ihop på långsidan och öppnas likt en bok. Det visade sig att konstruktionen var mycket bräcklig - kartongen tålde inte att staplas, dess "rygg" veknade raskt vilket gjorde att kartongen fick ett ihopsjunket utseende och lätt drabbades av andra skador.

Romanen[redigera | redigera wikitext]

Författaren Erik Granström gav i maj 2004 ut romanen Svavelvinter, baserad på kampanjmodulen.[1]

Rollspelet Svavelvinter[redigera | redigera wikitext]

I juni 2012 gav förlaget Fria Ligan AB ut rollspelet Svavelvinter, baserat på Erik Granströms romansvit om den femte konfluxen.[2]

Del 2: Oraklets fyra ögon, 1990[redigera | redigera wikitext]

Konfluxsviten
FulltitelOraklets fyra ögon
FörkortningO4Ö
KampanjvärldEreb Altor
Utgivning1990
TypÄventyr
SystemDrakar och Demoner
SpråkSvenska
KonstruktionErik Granström
IllustrationerGregor Eldarb, Tobias Green, Maximilian Bech-Larsen, Håkan Ackegård
Grafisk formHåkan Ackegård
OmslagGreg Hildebrandt
KartorAnn-Sophie Qvarnström
ProduktionNils Gulliksson
FormatLimbunden bok, G5, 112 sidor
RedigeringJohan Anglemark
FörlagÄventyrsspel (Target Games)
TryckTryckproduktion, Västerås

Oraklets fyra ögon är ett äventyr till Drakar och Demoner och är fortsättningen på Svavelvinter.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Munkarna på berget Ranz i Trakorien anser att en profetia som förutspår "den femte konfluxen" närmar sig sitt fullbordande. Några verser i profetian är avsedda för några utvalda som har besökt ön Marjura (läs: rollpersonerna) men samtidigt är en sekt av lönnmördare ute efter att mörda alla som lämnat ön de senaste åren. Rollpersonerna måste dels tolka tecknen och finna "oraklets fyra ögon" och dels undvika att bli mördade. Dessutom har Trakoriens underrättelsetjänst intresserat sig för de senaste årens märkliga händelser eftersom de utgör ett möjligt hot mot staten.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Liksom Svavelvinter är Oraklets fyra ögon konstruerat som en icke-linjär historia med fyra relativt fristående scenarier som kan spelledas i valfri ordning. För att kunna spelleda äventyret fullt ut behövs, förutom en spelargrupp, ytterligare två ensamma spelare som spelleder varsin viktig spelledarperson. Dessutom krävs tillgång till modulen Trakorien, som innehåller för äventyret viktiga beskrivningar av landet.

Romanen[redigera | redigera wikitext]

Författaren Erik Granström gav 2011 ut romanen Slaktare små, som till stor del är baserad på händelserna i Oraklets fyra ögon.


Del 3: Kristalltjuren, 1992[redigera | redigera wikitext]

Konfluxsviten
KampanjvärldEreb Altor
Utgivning1992
TypÄventyr
SystemDrakar och Demoner (1991)
KonstruktionErik Granström
IllustrationerKenneth Nyman
Grafisk formHåkan Ackegård
OmslagJames Warhola
KartorKenneth Nyman
ProduktionNils Gulliksson
FormatHäfte, G5, 96 sidor
RedigeringJohan Anglemark, Martin Rundkvist
FörlagÄventyrsspel (Target Games)
TryckTryckproduktion, Västerås

Kristalltjuren är del nummer tre i Konfluxsviten och släpptes 1992.Del 4: Den femte konfluxen, 1994[redigera | redigera wikitext]

Konfluxsviten
FörkortningD5K
KampanjvärldEreb Altor
Utgivning1994
TypÄventyr
SystemDrakar och Demoner (1991)
SpråkSvenska
KonstruktionErik Granström
IllustrationerPeter Bergting
Grafisk formHåkan Ackegård
OmslagGreg Hildebrandt
KartorHåkan Ackegård, Åsa Hedenskog, Ann-Sophie Qvarnström
ProduktionNils Gulliksson
FormatTvå häften (G5, 96 resp. 32 sidor) samt spelplan (A2)
RedigeringHenrik Strandberg
FörlagÄventyrsspel (Target Games)
TryckTryckproduktion, Västerås

Den femte konfluxen var det sista äventyret som gavs ut innan den nya versionen av Drakar och Demoner med kampanjvärlden Chronopia introducerades.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är nu bara veckor kvar innan den femte konfluxen infaller. Något verkar emellertid vara fel: stjärnorna pekar inte ut en plats där konfluxen kommer att ha sitt fokus, utan två. Den ena punkten ligger i närheten av byn Clusta Noba på den arkiska ön Marjuras östra kust, medan den andra ligger i Trakoriska sjön, några mil utanför ön Stegos. Samtidigt som flera makter drar ihop sina truppstyrkor för att kunna besätta Clusta Noba och därigenom behärska konfluxen så måste rollpersonerna ta reda på varför konfluxpunkten delat sig i två och, innan konfluxen inträffar, försöka ena de två punkterna. I annat fall kommer världen att slitas sönder av krig.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Den femte konfluxen har en mycket komplicerad uppbyggnad: dels det egentliga äventyret där rollpersonerna måste finna de sista ledtrådarna till när, var och hur konfluxen inträffar och dels ett övergripande krigsspel där fyra konkurrerande makter manövrerar sina styrkor på och runt ön Marjura i hopp om att behärska konfluxpunkten i rätt ögonblick. För att spelas fullt ut krävs två spelledare med varsin spelgrupp varav den ena med fyra spelare. Den ena, egentliga, spelgruppen spelar rollpersonerna medan den andra spelgruppen spelar några viktiga spelledarpersoner samt sköter det övergripande brädspelet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]