Krister St. Hill

Från Wikipedia
Krister St. Hill
FödelsenamnAtherley Krister St. Hill
Födelsedatum30 oktober 1962 (61 år)
GenreOpera
RollBaryton
År som aktiv1979–idag
WebbplatsOfficiell webbplats

Krister St. Hill, född 30 oktober 1962, är en trinidadisk-svensk operasångare (baryton).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

St. Hill slog igenom som Richie i A Chorus LineOscarsteatern. Han gjorde sedan operadebut som Escamillo i Stockholm Parkteaters uppsättning av Bizets Carmen 1982. Den följdes snart av roller som Sancho Panza i Massenets Don Quichotte Ernesto i Haydns Livet på månen och Nick Shadow i Stravinskijs Rucklarens väg. 1989 kreerade St. Hill rollen som Donny i Michael Tippetts sista opera New Year när den hade världspremiär på Houston Grand Opera. I den rollen debuterade han också vid Glyndebourne Festival Opera följande år, en studiofilmatisering för BBC och ett konsertant framförande i Royal Festival Hall.

Andra operaproduktioner inkluderar roller som Ping i Turandot och Shaunard i La Bohème av Puccini samt Ned Keene i Benjamin Brittens Peter Grimes, alla på Det Kongelige Theater i Köpenhamn, och Lord Sidney i Rossinis Resan till Reims.

1994 sjöng St. Hill rollen som Jonny i Deccas stora skivproduktion av operan Jonny spielt auf av Ernst Krenek. Samma år blev han erbjuden titelrollen i Wagners Den flygande holländaren som han även framförde under den nybyggda Göteborgsoperans första säsong. Det var en stor framgång och innebar en vändning i hans karriär och nya roller som Jochanaan i Richard Strauss Salome, Amonasro i Verdis Aida, debut på Kungliga Operan i Stockholm, och Scarpia i Puccinis Tosca.

Under säsongen 19981999 lade St. Hill Tonio i Pajazzo av Leoncavallo till sin repertoar och sjöng även Den flygande holländaren på Kungliga Operan och rollen som Scarpia i Tosca av Giacomo Puccini på Göterborgsoperan.

Säsongen 19992000 gästspelade han på Kungliga Operan och Oslooperan i Carmen som Escamillo. Säsongen 20002001 debuterade St. Hill som Greve Luna i Trubaduren av Verdi på Göteborgsoperan och medverkan i Hans Gefors opera Clara som hade Sverigepremiär på Kungliga Operan i maj 2001. Efter det gästspelade han på Det Kongelige Teater i Köpenhamn i Carmen. I december samma år upprepade han sin gestaltning av Escamillo i Ann-Margret Petterssons uppsättning av Carmen på Stockholmsoperan. Under 2002 sjöng han åter sin tolkning av Lucio i Gefors Clara.

Under hösten 2002 lade St. Hill en ny Verdiroll till sin repertoar; Ankarström i Verdis originalversion av Maskeradbalen, kallad Gustav III. Av speciellt intresse är Ankarströms nya aria E sei tu som ersatte den mer kända Eri tu. St. Hill sjöng den som första baryton i världen. En liveinspelning finns på cd från det italienska skivbolaget Dynamic, svensk distributör Sterling.

Våren 2003 medverkade han åter i Tosca, denna gång på Göteborgsoperan, och hösten samma år som Jeletski i Tjajkovsikjs Spader dam, även den i Göteborg. Våren 2004 lade han Jago i Otello till sin repertoar vid premiären i april på Stockholmsoperan.

Under säsongen 20042005 sjöng St. Hill Scarpia i Tosca på Landestheater i Linz i Österrike. Säsongen 20052006 ägnades bland annat åt olika konserter och Don Fernando i Göteborgsoperans uppsättning av Beethovens Fidelio. Hösten 2006 sjöng han Telramund i Klaus Maria Brandauers omdiskuterade iscensättning av Wagners Lohengrin på Kölnoperan. Slutet av säsongen 20062007 tolkade St. Hill med framgång Klingsor i Göteborgsoperans nya Parsifal. Den säsongen inledde han med att sjunga Scarpia på Staatsheater Wiesbaden i deras omstridda uppsättning av Tosca. Under åren 2007-2016 har St.Hill Sjungit Telramund, Marcello, Creon, Parson Alltalk, Germont, Yeletskij, Escamillo, Dr. Falke, Jago och Jonny i Jonny Spielt Auf, i Köln, Kristiansand, Bryssel, Paris, Stockholm, Oldenburg och Weimar.

Scenroller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]