Kubb (hatt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Herre i kubb och mörk, tredelad kostym.

Kubb eller plommonstop är en herrhatt med rund styv kulle. På finlandssvenska kallas modellen knall. Hattypen förknippas i dag främst med Storbritannien men var allmänt förekommande i den västerländska mansklädedräkten under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

De första plommonstopen tillverkades under 1800-talets första hälft av hattmakaren Lock's i London på uppdrag av en William Coke. Denne ville få fram en huvudbonad för sina skogvaktare, vilken inte fastnade i träd och liknande eller sveptes av vid blåst. Hattmodellen kallades ursprungligen "coke" efter beställaren, men sedan firman Bowler & Son år 1850 börjat tillverka modellen för en bredare konsumentkrets blev den snart känd under benämningen "bowler" eller "bowler hat", vilket den alltjämt heter på engelska. Främst i USA är den dock även känd under benämningen "derby".

Plommonstopet har närmast kommit att bli en symbol för det typiskt brittiska, och var länge en vanlig syn i Londons "city" där den icke minst bars av börsmäklare och bankanställda men även statstjänstemän. Alltjämt utgör plommonstop, kritstreckskostym och paraply en närmast obligatorisk klädsel för brittiska gardesofficerare då dessa är civilklädda. Kubben var också förr en vanlig huvudbonad för butlers och andra former av betjänter.

I Nordamerika var det den populäraste hatten i Vilda Västern, populärare än både cowboyhatten och sombreron; uppfattningen att cowboyhatten var mer typisk har huvudsakligen spridits genom filmerna i Västerngenren. Kubben bars i Västern av både rallare, cowboys och revolvermän som Billy the Kid och Butch Cassidy. Förutom modet var de uppskattade av samma anledning som de skapades av Coke: De satt kvar i vinddrag, blåst och bland grenar.[1]

I Bolivia började den bäras av kvinnorna i aymara och Quechuafolket efter att ha introducerats av brittiska rallare i Bolivia på 1920-talet. De kallar hattarna "bombins" och det var länge en fabrik i Italien som stod för tillverkningen.[2]

Ordet "plommonstop" är från början ett skämt och syftar på frukthandlarnas rundade kanna som rymde ett stop (1,3 liter) och som de mätte upp bär och frukter i.

En äkta "Bowler" är tillverkad av kaninhår. De enklare av finare lammull.

Kända bärare av kubb[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bernhard Roetzel: Gentlemannen - handbok i det klassiska herrmodet (Viken 1999)
  1. ^ The Hat That Won the West. http://news.google.com/newspapers?nid=336&dat=19571026&id=xQQpAAAAIBAJ&sjid=PkgDAAAAIBAJ&pg=7036,5636283. Läst 28 mars 2015 
  2. ^ Eigo, Tim. ”Bolivian Americans”. Countries and Their Cultures. http://www.everyculture.com/multi/A-Br/Bolivian-Americans.html. Läst 13 augusti 2008.