René Magritte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
René Magritte
Rene Magritte by Wolleh.jpg
René Magritte, fotograferad av Lothar Wolleh
Född21 november 1898
Lessines[1]
Död15 augusti 1967 (68 år)
Bryssel
BegravningsplatsSchaerbeek Cemetery
Make/makaGeorgette Berger
(g. 1922–)
Konstnärskap
Fältmåleri, skulptur
UtbildningKungliga Konstakademien i Bryssel
Rörelsesurrealism
Signatur
Magritte autograph.png

René François Ghislain Magritte, född 21 november 1898 i Lessines, död 15 augusti 1967[2] i Bryssel, var en belgisk målare inom surrealismen och skulptör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

René Magritte föddes den 21 november 1898 i Lessines i Belgien. Han hade en svår barndom med en mor som flera gånger försökte ta livet av sig, för att slutligen lyckas när René var 13 år gammal. Hon dog vid en flod och när hon hittades så hade hennes klänning kommit över hennes ansikte, och vissa[vilka?] säger även att René var där när hon hittades, något som berört men även inspirerat honom starkt i sin konst.

I sina tidiga verk (c:a 1920) hade Magritte tagit starkt intryck av futurismen och kubismen. 1925 grundade han tillsammans med den belgiske poeten och collagekonstnären Édouard Messens tidskrifterna Oesophage och Marie som lanserade den belgiska surrealismen. Från och med det året, under inflytande av Giorgio de Chiricos visioner (som han blev bekant med året före[2]) som klargjorde för honom "poesins överlägsenhet över måleriet", utvecklade Magritte sin personliga stil. Denna utgjordes av litterära målningar med exakta bilder som inbegriper poetiska idéer, vilka antyder en mystisk och okänd närvaro, eller tilldragelse av mer än det som är synligt. Ett exempel är Den hotade mördaren (1926). Han ville med sin konst utmana betraktarens förutfattade mening om verkligheten, och han skulle komma att bli känd för sina tankeväckande målningar.

Magritte reste till Paris 1927 där han bodde i tre år och slog sig samman med andra surrealister innan han bosatte sig i Bryssel för återstoden av sitt liv. Magrittes "magiska realism" förändrades mycket litet under hans karriär, till exempel Bildernas opålitlighet (1928-1929) som är en strävan att bryta ned identiteten, Människans villkor I (1933) som ställer ett verkligt rumsdjup mot en målad illusion av djup (trompe l'œil), Hotfullt väder (1928) och Eldstegen I (1933), Slottet i Pyrenéerna (1959) och Storhetsvansinne (1961).

Det var inte förrän efter andra världskriget som Magrittes målningar blev allmänt kända. Den retrospektiva utställningen 1965 på Museum of Modern Art i New York samt efterföljande stora utställningar i London och Paris bekräftade bilden av honom som en av de mest betydande surrealistiska målarna. Magritte är representerad vid bland annat Moderna museet.[3]

René Magritte avled 15 augusti 1967 av cancer i bukspottkörteln.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Magrittes karakteristiska stil har utövat ett stort inflytande även på affischkonst, reklam och grafisk formgivning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 10 december 2014, licens: CC0
  2. ^ [a b] Johansson, Hans: René Magritte i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 19 januari 2017.
  3. ^ Moderna museet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]