Kultur i Armenien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Armeniens flagga

Den armeniska kulturen har genom sitt geografiska läge utvecklats under påverkan av mest europeisk kultur med ryska influenser på grund av sin tidigare status som en av republikerna i Sovjetunionen.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Den äldsta kända litteraturen i Armenien härrör sig till omkring 401 e.Kr. Den mesta av den armeniska litterära konsten vid denna tid skapades av Moses av Khorene. Genom åren förändrades litteraturen vartefter berättelser och myter fördes vidare från generation till generation. I slutet av 1700-talet var Alexander en känd armenisk författare som skapade flera verk som anses vara bland Armeniens bästa. Under 1900-talet arbetade författaren Mikael Nalbandian med att skapa en ny armenisk litterär identitet. Nalbandians dikt "Sången om Italien-flickan" kan ha inspirerat den armeniska nationalsången, Mer Hajrenik.

Dans[redigera | redigera wikitext]

Den armeniska danskonsten har varit en av de äldsta, rikaste och mest varierade i östra Europa. I Armenien finns hällmålningar, daterade från 5000 år f.Kr till 3000 år f.Kr, av scener med folkdans. Dessa danser har troligen åtföljts av vissa typer av sånger och musikinstrument.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Den klassiska armeniska arkitekturen är indelad i fyra separata perioder. Den första armeniska kyrkan byggdes mellan 500- och 700-talet när Armenien började bli kristet. De tidiga kyrkorna var oftast enkelt byggda.

Konst[redigera | redigera wikitext]

Det nationella konstgalleriet i Jerevan har mer än 16 000 verk som går tillbaka till medeltiden och som visar Armeniens rika kultur genom tiderna. Här finns också målningar av många europeiska mästare. Den moderna konstmuseet, barnens bildgalleri, och Martiros Saryans museum är bara några av de anmärkningsvärda samlingar av konst som visas i Jerevan. Dessutom finns många privata gallerier med roterande utställningar och försäljning.

Musik[redigera | redigera wikitext]

En av de viktigaste delarna av den armeniska kulturen är musiken som under de senaste åren har tagit sig nya former, samtidigt som de traditionella stilarna lever kvar. Den armeniska filharmoniska orkestern är i världsklass och spelar vid det vackert renoverade konserthuset Aram Khachaturian och Jerevans operahus, där opera framförs under hela säsongen. Klassisk musik framförs också i flera mindre lokaler, bland annat i Jerevans statliga konservatorium och Komitas kammarmusiksal. Jazz är mycket populärt i Armenien, men armenisk rock har blivit mer populär i landet under senare tid. Det mest kända av de traditionella armeniska instrumenten är träblåsinstrumentet duduk.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Armeniska

Det armeniska språket har påverkats starkt av omgivningen och har så många lånord från de iranska språken att de västliga språkvetarna länge trodde att armeniska var ett iranskt språk. Dessutom har armeniska många gamla ord vars ursprung är helt okänt och man räknar med att de kommit in från utdöda fornspråk som inte lämnat efter sig några skriftliga spår.

Mat[redigera | redigera wikitext]

Armeniens mat har ofta en ganska tydlig doft. I den armeniska maten finns ofta olika kryddor, grönsaker, fisk och frukt. Armenien är också känt för sitt vin och konjak.

Sport[redigera | redigera wikitext]

I Armenien spelas många olika sporter. Den mest populära sporten i landet är fotboll. Andra populära sporter är brottning, tyngdlyftning, judo, schack och boxning. Armeniens bergiga terräng ger också stora möjligheter att utöva sporter som skidåkning och klättring. Armenien har nått sina största framgångar internationellt i schack, tyngdlyftning och brottning.