Kungspyton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kungspyton
Python regius 070731 a.jpg
Python regius
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljPytonormar
Pythonidae
SläktePython
ArtKungspyton
P. regius
Vetenskapligt namn
§ Python regius
AuktorShaw, 1802
Hitta fler artiklar om djur med

Kungspyton (Python regius) är en relativt kort och robust orm som blir cirka 120 centimeter lång. Honorna blir större än hanarna.

Kungspyton lever i den del av Afrika som ligger söder om Sahara, men inte längst i öster. Området innefattar följande länder: Senegal, Mali, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskusten, Ghana, Benin, Nigeria, Kamerun, Tchad, Centralafrikanska republiken, Sudan och Uganda.[1]

Den tillbringar största delen av sin tid på marken eller nere i gångar under jorden. Den har setts uppe i träd, men på grund av dess mycket robusta kroppsform så klättrar den sällan. Den huvudsakliga födan utgörs av små däggdjur och andra smådjur som lever på marken. Den är nattaktiv och är utrustad med värmesensorer på nosen. Den är mycket tålig och behöver inte äta speciellt ofta, det finns bevis för att en kungspyton överlevt två år utan någon föda.[källa behövs]

Kungspytonormen är jagad i Afrika för sitt skinn, som är gult med svartbruna markeringar. I USA har ormen fått namnet Ball python på grund av dess sätt att försvara sig. Vid hot så rullar ormen ihop som en boll.

Kungspyton som husdjur[redigera | redigera wikitext]

Kungspyton är populära att hålla som husdjur i terrarier, med värme, ljus, fuktighet, vatten, bottensubstrat och ett eller flera gömställen för att efterlikna ormens naturliga miljö. Temperaturen i terrariet hålls cirka 26 till 32 °C med olika temperaturzoner så att ormen kan själv välja värme, då ormar är växelvarma (ektoterma) och därigenom inte kan kontrollera sin egen kroppstemperatur utan måste byta temperaturzon för att byta kroppstemperatur. Varianter i flera olika färger har framavlats – från helt snövit med svarta ögon till nästan helsvarta. Kungspyton kan bli upp emot 30 år i terrarium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]