LCM-6

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flag of the United States.svg LCM-6
LCM-6 2316 at Chengkungling Ground 20121006b.jpg
Allmänt
Typlandstigningsbåt
VarvHiggins Industries
Byggda mellan1943 –
Tekniska data
Deplacement65 ton
Längd17,1 meter
Bredd4,3 meter
Djupgående1,3 meter
Framdrift
Huvudmaskin2 × Detroit 6V-71 eller 8V-71 dieselmotorer
Maskinstyrka696 eller 920 hk
Propellrar2
Prestanda
Maxfart9 knop
Bunkerkapacitet2900 liter
Räckvidd130 NM
Lastförmåga
Dödviktstonnage34 ton
Besättning5 man
Passagerare80 soldater
Lastmeter60 m²
Bilar2 × HMMWV eller liknande fordon
Lastbilar1 × medeltung stridsvagn eller pansarskyttefordon
Beväpning
Bestyckning2 × 12,7 mm M2 Browning (med variationer)
Hitta fler artiklar om fartyg med

LCM-6 är en landstigningsbåt som har använts av USA:s flotta sedan slutet av andra världskriget. LCM-6 är baserad på LCM-3, men är förlängd med 1,8 meter. Det flatbottnade skrovet är tillverkat av svetsat stål och drivs av två Detroit dieselmotorer, först V6:or på 348 hk och senare med V8:or på 460 hk. Lastdäcket är 4,3 × 17 meter och bärigheten är 34 ton, tillräckligt för en medeltung stridsvagn som M4 Sherman eller M41 Walker Bulldog.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Under Vietnamkriget modifierades många båtar för användning i Mobile Riverine Force. De modifierade båtarna skrotades efter kriget och de båtar som används idag är uteslutande av modellen Mike.

Mike
Mike är beteckningen på den ursprungliga konstruktionen avsedd för landstigning och transport. Under Vietnamkriget användes de även som tankbåtar för att försörja andra båtar i Mobile Riverine Force med bränsle.
Tango
Tango är beteckningen på de båtar som konverterats till bepansrade trupptransportbåtar. Lastdäcket var överbyggt med ett däckshus i trä, ofta med en helikopterplatta högst upp. Även styrhytten var utökad och bepansrad. Beväpningen bestod av fyra stycken Browning M1919 eller Browning M2 kulsprutor, två 20 mm automatkanoner och en 40 mm granatspruta.
Zippo
Zippo var båtar med motsvarande modifieringar som Tango fast med eldkastare i stället för automatkanoner. Även omodifierade båtar utrustades ibland med eldkastare genom att en M132A1 eldkastarbandvagn kördes in på lastdäck.
Douche
Som Zippo fast med vattenkanoner i stället för eldkastare. Vattenkanonerna användes för att vattenfylla bunkrar och värn och därmed dränka de fiender som fanns inuti.
Monitor
Monitor var likt äldre tiders monitorer beväpnade med en grovkalibrig kanon, oftast en 105 mm haubits kompletterad med pansarvärnspjäs och/eller granatkastare.
Charlie
Charlie var båtar utrustade för stridsledning.
En Bell UH-1 Iroquois landar på en Tango någonstans i Mekongdeltat 1967.

Båtarna hade god eldkraft och var stryktåliga, men deras låga fart gjorde att de ofta hade svårt att dra sig ur bakhåll och andra strider. Det gjorde dem också till lättare mål för raketgevär som RPG-7. För att möta det hotet utrustades båtarna med galler som skulle utlösa granaterna innan de träffade skrovet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Landing Craft Mechanized, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tango (boat), tidigare version.