Patrol Craft Fast

Från Wikipedia
Patrol Craft Fast
Allmänt
TypPatrullbåt
VarvSewart Seacraft
Byggda1965 – 1973
Antal byggda193
Tekniska data
Deplacement21,3 ton
Längd15,24 meter
Bredd3,96 meter
Djupgående1,53 meter
Framdrift
Huvudmaskin2 × Detroit 12V-71N dieselmotorer
Maskinstyrka960 hk (720 kW)
Propellrar2
Prestanda
Maxfart21 knop
Räckvidd260 NM
Lastförmåga
Besättning6 man
Beväpning
Bestyckning3 × 12,7 mm Browning M2
1 × 81 mm granatkastare
1–2 × 7,62 mm M60

Patrol Craft Fast (PCF), även kallad Swift Boat, typ av mindre patrullbåt som införskaffades av USA under Vietnamkriget för att patrullera de stora flodområdena i Vietnam.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Den 1 februari 1965 publicerade en arbetsgrupp inom USA:s väpnade styrkor en studie i hur båtar och mindre fartyg kunde användas i antigerillakrigföring. Tidigare hade utgångspunkten varit att inköpa sådana båtar från den civila marknaden när behovet uppstod, men studien visade att vissa egenskaper var grundläggande och att en upphandling behövde göras får att säkerställa flottans behov av sådana båtar. Sewart Seacraft i Berwick, Louisiana tillverkade en taxibåt som verkade passa bra, så flottan begärde in en offert på en modifierad modell med vapenfästen, kojer och ett litet pentry med spis, kylskåp, frys och diskho.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Dubbellavetten med en tung kulspruta och en granatkastare.

PCF har ett svetsat aluminiumskrov som drivs av två Detroit V12 dieselmotorer. Roder och propellrar skyddas av skäddor. Beväpningen består av två dubbelmonterade 12,7 mm tunga kulsprutor ovanpå styrhytten och en tung kulspruta monterad parallellt med en 81 mm granatkastare på akterdäck. Dubbelmontaget gör att granatkastaren normalt avfyras i flackbana, något som är möjligt tack vare den rekyldämpande lavetten. Granatkastaren är mynningsladdad och måste riktas uppåt för att laddas om, men den saknar fast slagstift och utlöses i stället med avfyringssnöre, något som annars huvudsakligen förekommer på grövre vapen.

Användning[redigera | redigera wikitext]

I oktober 1965 började de första PCF:erna att användas i Vietnam, till en början för patrullering av kusten men sedan alltmer på de inre vattenvägarna, främst Mekongdeltat. I takt med att striderna trappades upp användes de alltmer i offensiva operationer med sydvietnamesiskt marininfanteri och med Navy SEAL. Totalt sju PCF förlorades i Vietnam, fyra (PCF-4, PCF-19, PCF-41 och PCF-43) i strid och tre (PCF-14, PCF-76 och PCF-77) på grund av dåligt väder. Ytterligare en båt (PCF-8) förlorades utanför Bodega Bay i Kalifornien, också den på grund av hårt väder.

Av de totalt 193 båtar som tillverkades så var det bara 110 som levererades till USA:s flotta. Övriga såldes eller skänktes till vänligt sinnade stater som Sydvietnam, Filippinerna och Thailand. Två båtar som såldes till Malta 1971 var i tjänst ända fram till 2011. År 2012 skänktes den ena av dessa båtar till marinmuseet i San Diego.

Användare[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Patrol Craft Fast, tidigare version.