Labor Day

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Labor Day
Labor Day New York 1882.jpg
Labor Day Parade, Union Square, New York 1882
Typ Temadag
Datum Första måndagen i september
Geografi och firare  Kanada
 USA
Period 1872–, 1882
Anledning Arbetarrörelsens dag i Nordamerika
Traditioner Parader
Barbeque
Allmän helgdag  USA
Allmän flaggdag  USA

Labor Day är en högtid i USA och Kanada, vilken firas den första måndagen i september. Högtiden grundades i USA av Knights of Labor år 1882 efter förebild från Kanada, där den har firats sedan år 1872.[1]

I USA firar man Labor Day den första måndagen i september, i stället för den internationella arbetardagen Första maj, som firats sedan år 1889. Detta för att bland annat presidenten Grover Cleveland inte ville att den amerikanska arbetarrörelsen skulle hedra Haymarketmassakern, och oroligheter uppstå. Alla delstater har gjort den till allmän helgdag.

I USA finns inte längre några stora socialistiska partier, och därför är det ofta fackförbund som organiserar demonstrationerna. På senare år har dock många fackförbund, sociala rörelser och immigrantorganisationer återupptagit traditionen med stora demonstrationer på Första maj, något som upphörde på 1940-talet.

Traditionellt är Labor day en dag för picknicks, sommarens sista utflykt, eller den sista festen innan skolterminerna startar.

I USA är mycket stängt, förutom vissa butiker och restauranger. I Kanada är generellt allting stängt, förutom vissa restauranger.

Noter och hänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Canadian Encyclopedia : Labor Day

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]