League of Legends

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
League of Legends
Utvecklare Riot Games
Utgivare Riot Games
Genre Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
Format Microsoft Windows, Apple Mac
Medieformat Nerladdning, DVD
Webbsida Officiell webbplats
Åldersrekommendation
ACB M
ESRB T
PEGI 12
USK 12
Datorspelsportalen

League of Legends (LoL) är ett lagbaserat onlinedatorspel som går ut på att förstöra fiendernas "Nexus". League of Legends är utvecklat och publicerat av Riot Games för Microsoft Windows och numera också för Mac. [1] League of Legends annonserades den 7 oktober 2008, och släpptes den 27 oktober 2009[2]. Det finns tre banor att välja på: Twisted Treeline: en mindre bana där man spelar i tremannalag samt Summoner's Rift: en större bana för femmannalag. Den större kartan är den vanligaste och där spelas bland annat lagmatcher på 5 mot 5. På Summoner's Rift kan man även spela rankat, ett system där man blir rankad efter sin skicklighetsnivå. Det finns även en karta som heter Howling Abyss med endast en väg, vars matchtyp heter ARAM där man inte själv får välja vilken karaktär man vill spela utan det slumpas från dina upplåsta karaktärer. ARAM står för All Random All Mid. En klassisk (classic) 5 mot 5-match tar normalt mellan 20 och 30 minuter att spela[3].

League of Legends är helt gratis att ladda ner och spela, men innehåller material som måste låsas upp allteftersom (se beständighet och metaspel, nedan). En del extra material erbjuds via miktrotransaktioner, främst klädsel till spelets hjältar (champions) och "boosts" som låter spelaren låsa upp material snabbare. Man kan även sedan tidigt 2016 köpa nycklar och kistor till Hextech Crafting, där man kan öppna kistor för en slumpmässig kosmetisk "item". Allting som påverkar en faktisk match är tillgängligt genom att spela spelet, mikrotransaktioner låter en betalande spelare låsa upp material snabbare men ger ingen varaktig fördel.

Som del i genren MOBA är LoL mer riktat åt nybörjare till genren då det är något lättare att komma in i än dess motsvarigheter. [4]

Spelets gång[redigera | redigera wikitext]

Förenklad bild av femspelarkartan Summoner's Rift.

Spelarna delas in i lag om antingen tre eller fem spelare beroende på vilken av de tre existerande spelkartorna som väljs. Spelkartan med tillgänglighet för fem spelare per lag ger en större bonus åt dem som väljer den vid vinst, men tidsåtgången skiljer sig. Varje lag startar på var sin sida av kartan, nära en så kallad "Nexus". En match vinns först när motståndarlagets Nexus är förstörd, eller när det andra laget ger upp. För att lyckas förstöra en Nexus måste lagen kämpa sig igenom en mängd kanontorn ("Turrets"). Tremannakartan har två vägar ("Lanes") som har utplacerade kanontorn på båda vägarna, femmannakartan har tre vägar. Under spelets gång är det upp till spelarna att döda så många av motståndarlagets "Champions" (spelfigurer) och "Minions" (små NPC:er som regelbundet avgår från basen och attackerar motståndarlaget) och döda neutrala monster (vissa av dessa monster ger speciella krafter när de dör) för att gå upp i nivå. Spelarna startar på nivå 1 i början av matchen och kan komma upp till nivå 18. Under spelets gång kan man också köpa utrustning ("Items") och drycker, (consumables), som gör ens spelfigur starkare. Föremålen köps med guld som spelaren får lite av hela tiden eller när han/hon dödar minions, monster eller champions.

Beständighet och metaspel[redigera | redigera wikitext]

Spelaren tar i League of Legends rollen som en åkallare (Summoner) som är beständig över alla spelomgångar. En åkallare har möjlighet att påverka spelet på flera sätt utöver den valda spelkaraktärens krafter. Genom sin runbok och sitt färdighetsträd kan en åkallare passivt förbättra spelkaraktärens egenskaper, och genom att välja två stycken ytterligare förmågor (Summoner spells) att ha med sig i en match kan en åkallare kraftigt förändra utgången av strider. Efter en spelomgång erhåller spelaren ett visst antal erfarenhets- och inflytelsepoäng. Allteftersom en spelare ackumulerar erfarenhet ökar spelarens nivå och spelaren får fler poäng att placera i sitt färdighetsträd och fler förmågor att välja mellan. Med inflytande kan en spelare köpa nya hjältar att spela med, eller runor att fylla sin runbok med.

Man kan även köpa nya hjältar med Riot Points vilka även kallas för RP. Skillnaden mellan RP och IP är att RP köps med verkliga pengar medan IP (Influence Points) är fritt intjänade.

RP kan köpas med kontokort, PayPal, presentkort i butiker, samt i vissa länder genom mobilen. Med RP kan man köpa champions, "skins" som är olika utseenden för champions, olika profilbilder samt namnbyte (kan dock också köpas för en större mängd IP).

En spelare som har nått nivå 30 får inga fler erfarenhetspoäng, men kan spela rankade matcher där man väljer sina champions med hjälp av ett system där man väljer två roller av fem (Top, Mid, Bot, Support, Jungle) och får välja en champion till den rollen efter att varje lag bannlyser tre champions var. Ranked-matcher påverkar spelarens League Points, vilka i sin tur påverkar spelarens liga.

Ligor[redigera | redigera wikitext]

Det finns sju olika ligor i League of Legends: Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master och Challenger, med fem divisioner i varje liga, dock bara en division i de två högsta ligorna. Systemet utgår ifrån att man vinner en match för att samla på sig "League Points". Man behöver 100 League Points för att få spela ett visst antal kvalificerade matcher för att kunna gå vidare till nästa liga eller division. Antalet matcher beror på om man är kvalificerad till en ny liga eller till en ny division. För att kunna vara med i en Liga (rankad serie) så måste man ha nått Summoner Level 30.

Matcherna präglas dock ofta av oseriösa spelare och spelare som lämnar matcherna mitt i. Att "sitta fast" i en lägre liga kallas bland gemenskapen att sitta fast i "ELO hell", detta en kvarleva efter det gamla systemet baserat på synlig ELO-rankning. Det finns även så kallade ELO boosters som man kan betala för hjälp upp till en högre division eller liga. Detta är inte accepterat av Riot Games policy, men förekommer ändå.

Ligornas Ordning[redigera | redigera wikitext]

Bronze - Silver - Gold - Platinum - Diamond - Master - Challenger

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.leagueoflegends.com/
  2. ^ http://forums.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=5611
  3. ^ ”League of Legends Game Review” (på engelska). http://mmohut.com/review/league-of-legends. Läst 17 december 2010. 
  4. ^ http://venturebeat.com/2013/07/27/comparing-mobas-dota-2-vs-league-of-legends-vs-heroes-of-newerth/


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]