League of Legends

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
League of Legends
Utvecklare Riot Games
Utgivare Riot Games
Genre Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
Format Microsoft Windows, Apple Mac
Medieformat Nerladdning, DVD
Webbsida Officiell webbplats
Åldersrekommendation
ACB M
ESRB T
PEGI 12
USK 12
Datorspelsportalen

League of Legends (LoL) är ett lagbaserat onlinedatorspel som går ut på att förstöra fiendernas "Nexus". League of Legends är utvecklat och publicerat av Riot Games för Microsoft Windows och numera också för Mac. [1] League of Legends annonserades den 7 oktober 2008, och släpptes den 27 oktober 2009[2]. Det finns fyra banor att välja på: Twisted Treeline: en mindre karta där man spelar 3 mot 3; Summoners Rift: en större karta för 5 mot 5, den större kartan är den vanligaste och där spelas bland annat lagmatcher på 5 mot 5. På Summoner's Rift kan man även spela rankat, ett system där man blir rankad efter hur bra man är; Crystal Scar: en större karta där man spelar 5 mot 5 i en annan matchtyp kallad Dominion. Det finns även en karta som heter Howling Abyss vars matchtyp heter ARAM där man inte själv får välja vilken karaktär man vill spela utan det slumpas från dina upplåsta karaktärer. ARAM står för All Random All Mid. En klassisk (classic) 5 mot 5-match tar normalt mellan 20 och 30 minuter att spela[3].

League of Legends är helt gratis att ladda hem och spela, men innehåller material som måste låsas upp allteftersom (se beständighet och metaspel, nedan). En del extra material erbjuds via miktrotransaktioner, främst klädsel till spelets hjältar (champions) och "boosts" som låter spelaren låsa upp material snabbare. Allting som påverkar en faktisk match är tillgängligt genom att spela spelet, mikrotransaktioner låter en betalande spelare låsa upp material snabbare men ger ingen varaktig fördel.

Som del i genren MMO är LoL mer riktat åt nybörjare till genren då det är något lättare att komma in i än dess motsvarigheter. [4]

Spelets gång[redigera | redigera wikitext]

Förenklad bild av femspelarkartan Summoner's Rift.

Spelarna delas in i lag om antingen tre eller fem spelare beroende på vilken av de fyra existerande spelkartorna som väljs. Spelkartan med tillgänglighet för fem spelare per lag ger en större bonus åt dem som väljer den vid vinst, men tidsåtgången skiljer sig. Varje lag startar på var sin sida av kartan, nära en så kallad "Nexus". En match vinns först när motståndarlagets Nexus är förstörd, eller när det andra laget ger upp. För att lyckas förstöra en Nexus måste lagen kämpa sig igenom en mängd kanontorn ("Turrets"). Tremannakartan har två vägar ("Lanes") som har utplacerade kanontorn på båda vägarna, femmannakartan har tre vägar. Under spelets gång är det upp till spelarna att döda så många av motståndarlagets "Champions" (spelfigurer) och "Minions" (små NPC:er som regelbundet avgår från basen och attackerar motståndarlaget) och döda neutrala monster (vissa av dessa monster ger speciella krafter när de dör) för att gå upp i nivå. Spelarna startar på nivå 1 i början av matchen och kan komma upp till nivå 18. Under spelets gång kan man också köpa utrustning ("Items") och drycker, (consumables), som gör ens spelfigur starkare. Föremålen köps med guld som spelaren får lite av hela tiden eller när han/hon dödar minions, monster eller champions.

Beständighet och metaspel[redigera | redigera wikitext]

Spelaren tar i League of Legends rollen som en åkallare (Summoner, champion) som är beständig över alla spelomgångar. En åkallare har möjlighet att påverka spelet på flera sätt utöver den valda spelkaraktärens krafter. Genom sin runbok och sitt färdighetsträd kan en åkallare passivt förbättra spelkaraktärens egenskaper, och genom att välja två stycken ytterligare förmågor (Summoner spells) att ha med sig i en match kan en åkallare kraftigt förändra utgången av strider. Efter en spelomgång erhåller spelaren ett visst antal erfarenhets- och inflytelsepoäng. Allteftersom en spelare ackumulerar erfarenhet ökar spelarens nivå och spelaren får fler poäng att placera i sitt färdighetsträd och fler förmågor att välja mellan. Med inflytande kan en spelare köpa nya hjältar att spela med, eller runor att fylla sin runbok med.

Man kan även köpa nya hjältar med (¨Riot Points¨) vilket även kallas för RP. (¨Riot points¨) är annorlunda än (¨influence points¨). RP köps med verkliga pengar medan (¨influence points¨) är fritt intjänade.

När man vill få tag på RP köper man det med hjälp av kreditkort eller genom att köpa prepaidcards. Man kan även köpa andra saker med RP. Man kan köpa nya (¨skins¨) till sina spelkaraktärer med hjälp av RP.

En spelare som har nått nivå 30 får inga fler erfarenhetspoäng, men kan spela rankade matcher där lagen draftar hjältar istället för att göra blinda val.

Rankingsystem[redigera | redigera wikitext]

Det finns sju olika ligor i League of Legends: Brons, Silver, Guld, Platina, Diamant, Mästare och Utmanare, med fem divisioner i varje liga, dock bara en division i de två högsta ligorna. Systemet utgår ifrån att man vinner en match för att samla på sig "league points". Man behöver 100 league points för att få spela ett visst antal kvalificerade matcher för att kunna gå vidare till nästa liga eller division. Antalet matcher beror på om man är kvalificerad till en ny liga eller till en ny division.

Leaguesystemet har ofta kritiserats för att det är svårt att klättra uppåt ur Platina och även till viss del Diamant. Matcherna präglas ofta av oseriösa spelare och spelare som lämnar matcherna mitt i. Att "sitta fast" i en lägre liga kallas att sitta fast i "ELO hell" (ELO är den sammanlagda matchpoängen av alla ranked games, en poäng som är väldigt låg i Brons på grund av många förluster). Professionella spelare anser dock att det enkelt går att ta sig ur ELO-hell genom att spela spelet och inte gråta. Det finns även så kallade ELO boosters som man kan gå och gråta till om du inte kan ta sig ur den division man befinner sig i. Detta är inte accepterat av League of legends EULA men det förekommer ändå. [5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.leagueoflegends.com/
  2. ^ http://forums.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=5611
  3. ^ ”League of Legends Game Review” (på engelska). http://mmohut.com/review/league-of-legends. Läst 17 december 2010. 
  4. ^ http://venturebeat.com/2013/07/27/comparing-mobas-dota-2-vs-league-of-legends-vs-heroes-of-newerth/
  5. ^ ”Elo Hell: Myth Busted”. http://www.sk-gaming.com/content/53215-Elo_Hell_Myth_Busted. Läst 25 november 2014. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]