Dota 2

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dota 2
Dota 2 - cropped logo.jpg
Dota
Information
Originaltitel Dota 2
År 2012
Utvecklare Valve Corporation
Utgivare Valve Corporation
Genre ARTS/MOBA
Antal spelare 1-20
Format Microsoft Windows
Mac OS X
Linux
Spelmotor Source
Medieformat Endast digital distribution (overifierat)
Arbetslag
Speldesign IceFrog
Datorspelsportalen

Dota 2 är ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema. Spelet utvecklas av Valve Corporation som en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients. Spelets titel och att det var under utveckling annonserades ut den 13 oktober 2010. Spelet släpptes den 9 juli 2013 och den 18 juli för OSX/Linux, men har sedan 2012 varit tillgängligt för gratis beta-testande och blir ständigt uppdaterat med nya funktioner och nya spelbara karaktärer.[1] Spelet använder sig av Valves proprietära Source-motor, och distribueras genom plattformen Steam.

I september 2015 fick spelet en stor uppdatering med ett totalt omgjort grafiskt gränssnitt i "launchern". Denna uppdateringen införde även den andra versionen av Valves Source-motor.

Spelet är tillgängligt till Linux, Microsoft Windows och Mac OS X.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Översikt av slagfältet. Längst ner till vänster finns "Radiant" och längst upp till höger finns "Dire".

Dota 2 är ett datorspel i genren Multiplayer Action RTS (ARTS/MOBA), en undergenre till realtidsstrategi.

Två lag, Radiant och Dire, möter varandra på en arena som alltid är densamma. Radiants bas finns i nedre vänstra hörnet och Dires bas finns i övre högra hörnet. Ett antal torn försvarar baserna på respektive planhalva. Målet är att respektive lag eliminerar tornen och därmed får åtkomst till motståndarnas bas som också ska elimineras för att laget ska vinna.

Varje lag består av fem spelare, kallade hjältar. Varje spelare styr sin hjälte, som med tiden går upp i nivå och därmed uppgraderar sina egenskaper. Spelarna kan också köpa utrustning och hjälpmedel för att kunna slåss bättre. Till sin hjälp har respektive lag ett antal automatiskt styrda enheter som vid regelbundna tillfällen startar sin färd från baserna och marscherar mot motståndarens bas. Dessa enheter kan skada torn, baser, andra enheter och spelare, även om de gör relativt liten skada.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

De första indikationerna av att Dota 2 var under utveckling började med ett informellt meddelande från DotA's anonyma utvecklare "IceFrog", som sa sig ha lett ett team av utvecklare på Valve. I augusti skickade Valve in en varumärkesansökan gällande Dota, vilket orsakade en dispyt med Riot Games, som även de hade ett liknande spel under utveckling. Sedan dess var det tyst, fram till den 13 oktober 2010, då det officiellt tillkännagavs att spelet var under utveckling.

E-sport[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsmatcher i Dota 2 spelas regelbundet. Utgivaren Valve arrangerar årligen turneringen The International i Seattle. 2013 vanns turneringen av svenska Alliance, och de fem spelarna kunde dela på en prissumma på nästan nio miljoner kronor.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://store.steampowered.com/app/570/?l=swedish
  2. ^ ”Tre frågor till svenska mästarna i Dota 2”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/ekonomi/tre-fragor-till-svenska-mastarna-i-dota-2/. Läst 27 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]