Hoppa till innehållet

Onlinespel

Från Wikipedia

Ett onlinespel är ett datorspel som spelas över internet, även över ett nätverk så kallat LAN (local area network) och med flera personer, och är inte kopplad till någon speciell genre. Onlinespel kan vara allt från textspel till avancerade flerspelarrollspel och spelas i webbläsaren eller installeras som särskilt program.

Många onlinespel, som exempelvis World of Warcraft och Final Fantasy XI, måste man betala en månadsavgift för att kunna spela. Andra spel, såsom Guild Wars, är månadsavgiftsfria. Många andra förlitar sig på inkomst från reklam eller att spelare köper varor eller tjänster i spelet för riktiga pengar. I Tibia och Runescape kan man till exempel betala för att bli fullvärdig medlem, och då få tillgång till mer av spelet. I spel som Fortnite så tjänar de intäkter via så kallade mikrotransaktioner vilket kan vara skins till vapen eller nya kläder till karaktärer, medan spelet i sig är gratis.

Tidiga onlinespel[redigera | redigera wikitext]

Ett tidigt onlinespel var Maze War, tillsammans med traditionella brädspel som schack och othello.

Eftersom internetuppkoppling var dyr förr, var det vanligt att spelinformation mellan spelare skickades via e-mail, så att man inte var tvungen att vara vid datorn samtidigt som sin med- eller motspelare.

I och med internets framfart under 1990-talet möjliggjordes det för användaren att spela sina spel i onlinelägen. Flerspelarspel blev naturligt och ur detta utvecklades en rad olika spellägen, såsom Capture the flag och Deathmatch. Quake är ett datorspel som gjorde flerspelarläge och online-spel känt i slutet av 90-talet. Counter-strike är ett annat spel som revolutionerade online-spelandet, och är ännu i dag ett av världens mest populära FPS-spel.


Olika typer av onlinespel[redigera | redigera wikitext]

Det finns många spel som är vanliga som onlinespel, några genrer är FPS, RTS och MMORPG.

Webbläsarspel[redigera | redigera wikitext]

Adobe Flash är ett populärt verktyg för att konstruera webbläsarbaserade spel. Javascript och HTML är också kodningsspråk som används frekvent inom webbläsarspel.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Andelen svenska internetanvändare som 2021 hade ägnat sig åt att spela nöjesspel (ej om pengar) online under det senaste året, uppdelat på kön och ålder. Siffror från Svenskarna och internet.

En svensk undersökning genomförd år 2021 visade att bland de svenska internetanvändarna hade 53 procent ägnat sig åt att spela nöjesspel (ej om pengar) under det senaste året. Bland de yngsta internetanvändarna, de födda under 2010-talet, hade nästan alla, 94 %, spelat nöjesspel på dator, mobil eller surfplatta under det senaste året. Det är något vanligare bland män än bland kvinnor att spela onlinespel, förutom bland internetanvändare födde på 1950-talet och äldre, då spelar fler kvinnor än män.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]