Onlinespel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett onlinespel är ett datorspel som spelas över internet, även över ett nätverk så kallat LAN (local area network) och med flera personer, och är inte kopplad till någon speciell genre. Onlinespel kan vara allt från textspel till avancerade flerspelarrollspel och spelas i webbläsaren eller installeras som särskilt program.

Många onlinespel, som exempelvis World of Warcraft och Final Fantasy XI, måste man betala en månadsavgift för att kunna spela. Andra spel, såsom Guild Wars, är månadsavgiftsfria. Många andra förlitar sig på inkomst från reklam eller att spelare köper varor eller tjänster i spelet för riktiga pengar. I Tibia och Runescape kan man till exempel betala för att bli fullvärdig medlem, och då få tillgång till mer av spelet. I spel som Fortnite så tjänar de intäkter via så kallade mikrotransaktioner vilket kan vara skins till vapen eller nya kläder till karaktärer, medan spelet i sig är gratis.

Tidiga onlinespel[redigera | redigera wikitext]

Ett tidigt onlinespel var Maze War, tillsammans med traditionella brädspel som schack och othello.

Eftersom internetuppkoppling var dyr förr, var det vanligt att spelinformation mellan spelare skickades via e-mail, så att man inte var tvungen att vara vid datorn samtidigt som sin med- eller motspelare.

I och med internets framfart under 1990-talet möjliggjordes det för användaren att spela sina spel i onlinelägen. Flerspelarspel blev naturligt och ur detta utvecklades en rad olika spellägen, såsom Capture the flag och Deathmatch. Quake är ett datorspel som gjorde flerspelarläge och online-spel känt i slutet av 90-talet. Counter-strike är ett annat spel som revolutionerade online-spelandet, och är ännu i dag ett av världens mest populära FPS-spel.

Olika typer av onlinespel[redigera | redigera wikitext]

Det finns många spel som är vanliga som onlinespel, några genrer är FPS, RTS och MMORPG.

Webbläsarspel[redigera | redigera wikitext]

Adobe Flash är ett populärt verktyg för att konstruera webbläsarbaserade spel. Javascript och HTML är också kodningsspråk som används frekvent inom webbläsarspel.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

En undersökning gjord år 2019 visade att bland de svenska internetanvändarna var det 60 procent som spelade spel på internet varav 26 procent spelade dagligen.[1] Samma undersökning visade 2017 att spelandet var som populärast bland unga pojkar (12–15 år) där 98 procent spelade, bland flickor i samma åldersgrupp spelade 77 procent. Undersökningen visade även att spelandet sjönk med åldern men i medelåldern (36–55 år) gick kvinnorna om männen och bland äldre (55+ år) var det vanligare att kvinnor spelar spel på internet än män.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Spel online”. Svenskarna och internet 2019. Internetstiftelsen. https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/spel-online/. Läst 20 november 2019. 
  2. ^ Spela spel”. Svenskarna och internet 2017 (Internetstiftelsen i Sverige). Arkiverad från originalet den 12 juni 2018. https://web.archive.org/web/20180612135922/http://www.soi2017.se/spel-sex-och-dejting/spela-spel/. Läst 12 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]