Leopardkatt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leopardkatt
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Prionailurus bengalensis
Prionailurus bengalensis
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Kattdjur
Felidae
Släkte Prionailurus
Art Leopardkatt
P. bengalensis
Vetenskapligt namn
§ Prionailurus bengalensis
Auktor Kerr, 1792
Utbredning
Utbredningskarta
Utbredningskarta
Hitta fler artiklar om djur med

Leopardkatt (Prionailurus bengalensis) är ett kattdjur som lever i Sydostasien. Djuret har ungefär samma storlek som en tamkatt och i artens utbredningsområde finns ett stort antal färgvarianter och underarter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

På grund av den nämnda variabiliteten har leopardkatter från östra Sibirien ett annat utseende än individer från de indonesiska öarna. I södra delen av utbredningsområdet är grundfärgen mera gulaktig medan den i norra regioner är gråbrun. På kroppen finns ett större antal svarta fläckar och huvudet pryds av svarta strimmor. Fläckarna utgörs hos den norra populationen av stora rosetter och hos den södra populationen av små prickar. Kroppslängden ligger mellan 45 (Java) och 60 centimeter (Sibirien) och svanslängden mellan 20 och 40 centimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Leopardkatten lever alltid i närheten av vattenansamlingar men annars ställer djuret inga större anspråk. Den finns i tropisk regnskog, i barrskogar, på gräsland och i bergsregioner. Den är inte skygg för människans bosättningar och ibland syns leopardkatter som vandrar över odlingsmark.

Utbredningsområdet sträcker sig från Amurregionen i sydöstra Sibirien över Korea och Kina till Indien, Pakistan och Indonesien. Arten finns på flera öar som Jeju, Tsushima, Taiwan, Hainan, Sumatra, Borneo, Java, Bali, Lombok och flera öar av centrala Filippinerna. I dessa områden skiljas arten i flera underarter, som ibland listas som självständiga arter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Leopardkatten är aktiv på natten och lever utanför parningstiden ensam. På dagen vilar den i håligheter i träd eller bergssprickor. Den vistas vanligen på marken men har bra förmåga att klättra. Djuret är inte vattenskyggt och simmar för att komma över floder eller för att jaga fiskar. På så sätt når leopardkatten mindre öar i närheten av fastlandet. Bytesdjuren utgörs av möss, hardjur, fåglar, kräldjur och insekter samt fiskar och kräftdjur.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I vissa regioner, huvudsakligen i Kina, jagas djuret för pälsens skull. Europeiska stater importerar idag inga pälsar från leopardkatten men ett större antal levereras till Japan. Hela beståndet räknas inte som hotad men i vissa områden blev djuret sällsynt.

Iriomotekatten (Prionailurus iriomotensis) räknades tidigare som en underart till leopardkatten, men denna utgör idag en egen art.

Kattrasen Bengal uppkom som en korsning mellan tamkatt och leopardkatt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999, ISBN 0-8018-5789-9
  1. ^ Prionilaurus bengalensisIUCN:s rödlista, auktor: Cat Specialist Group (2002), besökt: 26 maj 2007
  2. ^ "Iriomote Cat - Description and Behavior" IUCN, 1996. Läst 2012-09-21. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]