Lindvedbock

Från Wikipedia
Lindvedbock
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassBevingade insekter
Pterygota
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
UnderordningAllätarbaggar
Polyphaga
FamiljLånghorningar
Cerambycidae
UnderfamiljÄkta bockbaggar
Lamiinae
SläkteSaperda
ArtLindvedbock
S. octopunctata
Vetenskapligt namn
§ Saperda octopunctata
AuktorScopoli, 1772
Hitta fler artiklar om djur med

Lindvedbock (Saperda octopunctata) är en skalbagge i familjen långhorningar. Den blir 12–20 millimeter lång och är blågrön med svarta fläckar på täckvingarna och halsskölden. Utbredningsområdet är främst Mellaneuropa, norrut till Polen och västra Ryssland. Larven utvecklas under barken på stammen eller grova grenar av nyligen döda lindar. Möjligen kan även asp och alm fungera som yngelträd för arten. Larvutvecklingen tar två till tre år. Till utseendet är larven vit med bruna fläckar på det främsta bröstsegmentet. Den har inga synliga ben och blir upp till omkring 25 millimeter lång. Fullbildade skalbaggar kan ses om sommaren, från maj till augusti. Skalbaggen är främst nattaktiv.

Från Skadinavien finns endast ett par äldre fynd av arten från 1800-talet rapporterade, dels ett från Skåne i Sverige och dels ett från trakten kring Oslo i Norge.

Arten kan ibland även kallas för åttafläckig lindbock.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar Coleoptera:Cerambycidae. 2007. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-62-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]