Liv i luckan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Liv i luckan (1980))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Sveriges Televisions julkalender 1988, se Liv i luckan med julkalendern.
Liv i luckan
(1-24 december 1980[1])
GenreAdventskalender
Antal avsnitt24
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P1
SR P3

Liv i luckan var SR:s julkalender 1980. Radioproducent var Gunnar Barke.

Adventskalendern[redigera | redigera wikitext]

Ilon Wikland illustrerade kalendern, som visar barn som har julfest i ett rum och dansar runt en julgran, medan en gammal tant spelar piano i ett hörn.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Reportrarna Maud Nylin och Ulf Billberger besöker olika platser i Sverige, och sjunger inledningsvisan på den lokala dialekten på den plats som besöks.

24 platser besöks, och reportrarna berättar om dem, samt gör reportage från fabriker, skolor och hembygdsmuseer. I Dalarna hälsar man på en ishockeyskola för knattar, och i Småland en leksaksfabrik. I Skåne berättar Lennart Kjellgren en julsaga. I Sundsvall finns Medelpads fornhem, och där beskrivs den märkliga "skvadern", en skämtkonstruktion som är hopsatt av en hare och en tjäder.

Den så kallade "leksaksdoktorn" i Sollefteå i Ångermanland samlar in trasiga leksaker från hela Sverige för att laga dem, och därefter delas de ut till barn som ligger på sjukhus. Resan går också genom Dalslands kanaler, och det berättas om fornfynd i Västergötland.

Under Lucia får lyssnarna höra barn som sjunger julsånger från Sergels torg i Stockholm, som med sin utsträckning till både Uppland och Södermanland ligger i två landskap.

[3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]