Regnbågslandet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Regnbågslandet
GenreAdventskalender
Antal avsnitt26
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Radio-TV
Sändning
OriginalkanalTV 1
Originalvisning29 november–24 december 1970
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareHerkules Jonssons storverk
UppföljareBroster, Broster!
Externa länkar
IMDb

Regnbågslandet eller Med Nanna i Regnbågslandet hette 1970 års adventskalender som sändes i både SR och Sveriges Radio-TV:s adventskalender .

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den tecknade serien skapad av den brittiskfödde konstnären och filmaren Robert Benson utspelades, som titeln antyder, i ett regnbågsland med färger och former. Där fick tittarna följa med den lilla flickan Nanna (Ann-Charlott Strandberg) på äventyr när hon genom en dörr i ett träd hamnade i regnbågslandet där det alltid var sommar. Alla rösterna i TV-programmet, förutom flickan Nanna, gjordes av Yvonne Lombard och Olof Thunberg. I radioversionen spelades karaktärerna istället av Allan Edwall och hans dotter Malin. Några av karaktärerna var Klown, Kalle Blomster, Osynliga pianot och Gubben uppochner.

Fokuseringen på färger var en följd av att färg-TV just hade kommit till Sverige. Dock fick serien dålig kritik, eftersom den synbart inte hade något med julen att göra.[1] Musiken till kalendern gjordes av gruppen Made in Sweden och signaturmelodin I Regnbågslandet sjöngs av Tommy Körberg. Regnbågslandet gavs också ut på LP av SR Records.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jan Gradvall (1996). TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia. Stockholm: Sveriges Radios förlag. ISBN 91-522-1780-9