Regnbågslandet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Regnbågslandet
GenreAdventskalender
Antal avsnitt26
Längd (per avsnitt)15 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Radio-TV
ProducentHans Dahlberg
Sändning
OriginalkanalTV 1
Originalvisning29 november–24 december 1970
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareHerkules Jonssons storverk
UppföljareBroster, Broster!
Externa länkar
IMDb

Regnbågslandet eller Med Nanna i Regnbågslandet hette 1970 års adventskalender som sändes i både SR och Sveriges Radio-TV:s adventskalender. Serien är skapad av den brittiskfödde konstnären och filmaren Robert Benson och utspelades, som titeln antyder, i ett regnbågsland med färger och former. Den är producerad av Hans Dahlberg.

Alla rösterna, förutom flickan Nanna, gjordes av Yvonne Lombard och Olof Thunberg. I radioversionen spelades rollfigurerna istället av Allan Edwall och hans dotter Malin. Några av rollfigurerna var Klown, Kalle Blomster, Osynliga pianot och Gubben uppochner.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Genom en dörr i ett träd hamnar flickan Nanna i Regnbågslandet, där det alltid är sommar.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Det var den andra julkalendern som visades i färg och den hade fokus på just färger. Serien fick dålig kritik, eftersom den synbart inte hade något med julen att göra.[1] Den anklagades även för att vara ett plagiat på Alice i Underlandet och ett kommersiellt jippo eftersom det i handeln såldes dockor, böcker, LP-skiva och annat med koppling till serien. Kritiken fick skaparen Robert Benson att ilskna till och hota med att lämna Sverige.[2]

Musiken till kalendern gjordes av gruppen Made in Sweden och signaturmelodin I Regnbågslandet sjöngs av Tommy Körberg. Regnbågslandet gavs ut på LP av SR Records.

Delar av serien har varit publicerad i SVT:s Öppet arkiv.[3] På grund av skiftande teknisk kvalitet på inspelningarna publicerades endast några delar.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jan Gradvall (1996). TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia. Stockholm: Sveriges Radios förlag. ISBN 91-522-1780-9 
  2. ^ Demirian, Natalie. ”Här är 14 kontroverser i SVT:s julkalendrar genom åren”. Metro. Arkiverad från originalet den 30 januari 2019. https://web.archive.org/web/20190130220554/https://www.metro.se/artikel/h%C3%A4r-%C3%A4r-14-kontroverser-i-svts-julkalendrar-genom-%C3%A5ren-xr. Läst 30 januari 2019. 
  3. ^ ”Jul i Öppet arkiv”. Öppet arkiv - Bloggen. 24 november 2018. https://blogg.svt.se/oppet-arkiv/jul-%c3%b6ppet-arkiv/. Läst 30 januari 2019.