Long Tall Sally (EP)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Long Tall Sally
EP av The Beatles
Utgivning19 juni 1964
Inspelat1 mars 19641 juni 1964
GenrePop/rock
Längd9 min 6 sek
SkivbolagParlophone
ProducentGeorge Martin
The Beatles-kronologi
Long Tall Sally
(1964)
Magical Mystery Tour
(1967)

Long Tall Sally är en EP-skiva med The Beatles från 1964 (Parlophone GEP 8913). Det speciella med den är att den innehåller fyra låtar som inte gavs ut på singel eller LP i Storbritannien. (Totalt sett var det gruppens femte EP-album i England.)

Två av låtarna - Long Tall Sally och I Call Your Name - kom ut på den amerikanska skivan The Beatles' Second Album i april 1964. Ytterligare två låtar - Slow Down och Matchbox - fanns med på Beatles tredje amerikanska LP Something New 1964, som 1969 även släpptes i Sverige. Samtliga fyra låtar kom dock ut på den svenska samlings-LP:n Greatest Hits i april 1965. Denna skiva hade samma omslagsbild som Something New.

Samtliga låtar på EP:n Long Tall Sally var i strikt mening covers - även Lennon-McCartneys "I Call Your Name", som nästan ett helt år tidigare - den 26 juli 1963 - kommit ut som B-sida på singel med Billy J Kramer, som också ingick i managern Brian Epsteins artiststall. A-sida var Bad to Me - också det en Lennon-McCartney-komposition. (Det var ovanligt att Beatles spelade in en egen version av en låt de tidigare givit bort till en annan artist.)

EP:n gavs enligt den tidens standard enbart ut i monoversion. Låtarna har dock givits ut i stereo på LP-skivor samt på CD:n Past Masters Volume 1. 2009 har monoversionerna åter kommit ut pådubbel-CD:n Mono Masters, som enbart säljs som del av den s.k. monoboxen.

Liksom LP-skivorna hade EP-skivorna nästan alltid bildomslag. När Beatles besökte Sverige på hösten 1963 tog fotografen Bo Trenter en serie bilder på Beatles utanför Stockholms stadshus den 25 oktober 1963. Ett av dessa foton valdes som omslag till den brittiska utgåvan av EP:n Long Tall Sally.[a]

Låten Long Tall Sally spelades ursprungligen in 1956 av rocksångaren "Little Richard" Penniman, som också varit med och skrivit den. The Beatles spelade den tidigt på scenen med Paul McCartney som sångare. Gruppen framförde till exempel låten i det svenska TV-programmet Drop In på hösten 1963. En liveinspelning från 1964 gavs 1977 ut på LP:n The Beatles at the Hollywood Bowl, som inte finns på CD.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Sida ett
Nr Titel Längd
1. Long Tall Sally   2:03
2. I Call Your Name   2:09


Sida två
Nr Titel Längd
1. Slow Down   2:56
2. Matchbox   1:58


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Börje Lundberg och Ammi Bohm: Yeah! Yeah! Yeah! The Beatles erövrar Sverige, s 76ff. Fotot visas på engelska Wikipedia.